16 септември е голям ден в света на автомобилостроенето. И не само тази година, a всяка година, защото на този ден през 1908 г. е основана General Motors.

Автопроизводителят е създаден като холдингова компания, която първо придобива марката Buick, а малко след това и Oldsmobile. В следващите няколко години компанията расте, като купува други марки, в това число Cadillac, Oakland (която впоследствие става Pontiac) и Rapid Motor Vehicle Company (която се слива с GMC). И, разбира се, Chevrolet.

От тогава компанията се разраства дотолкова, че се превръща в световния гигант, който е днес. Тя дори е най-голяма автомобилна компания в света до 2008 г., когато е изместена от първото място от Toyota.

GM също така притежава компанията за автомобилни части AC Delco и навлиза в света на автономните автомобили с Cruise LLC.

Може да се каже, че GM изглежда доста добре за своите 115 години, а по света няма много марки на подобна възраст, които да гледат толкова сериозно към бъдещето. 

Компанията планира да сложи край на продажбите на задвижвани с изкопаеми горива автомобили през 2035 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2040 г., пише Classcandsportcar.com.