Немският автомобилен производител Volkswagen обяви вчера, че ще осъществи първично публично предлагане на луксозната си марка Porsche.

Бордът на директорите на Volkswagen е на мнение, че предлагането може да е за до 25% от преференциалните акции без право на глас. Листването ще бъде осъществено на борсата във Франкфурт.

В съобщение до медиите от немската компания обявиха, че плановете за IPO-то са то да се проведе в края на септември или началото на октомври.

„Това е исторически момент за Porsche", каза новоназначеният главен изпълнителен директор на Volkswagen Оливие Блум, който е и председател на борда на директорите на Porsche. 

“Вярваме, че публичното предлагане ще отвори нова глава в историята на най-успешния производител на спортни автомобили в света“, допълни Блум.Според Reuters, от Volkswagen очакват оценката на Porsche след първичното публично предлагане да възлезе на между 60 и 85 млрд. долара.

Данни на PwC сочат, че през настоящата година в Европа са осъществени едва 57 IPO-та до 30 юни спрямо 231 за първите шест месеца на 2021 г.

Спадът на активността на първичните публични предлагания идва от пониженията на пазарите. Щатският индекс S&P500 е загубил 18% от началото на 2022 г., докато немският DAX в момента е на нива от 18.97% спрямо края на миналата година.

 

От Porsche се надяват, че до 2030 г. 80% от произвежданите автомобили ще са електрически. От финансова гледна точка, компанията планира да расте с 7-9% годишно, докато маржът на EBITDA да е в границите 25-27%.