Испанският футболен феномен Ламин Ямал, който навърши 17 години малко преди финала на Европейското първенство, спечелен от неговия тим срещу Англия, се превърна в най-младия играч, отбелязвал гол по време на този турнир.  

Ямал обаче се превръща във футболно чудо много преди да се появи на сцената на Евро 2024.

Тийнейджърът играе клубен футбол за Барселона в испанската Ла Лига. Той се смята за един от най-добрите играчи, излизали някога от младежката програма на Барселона - същата програма, която разви и футболната легенда Лионел Меси.

Както често се случва с младите футболни звезди, други клубове също проявяват интерес към Ямал, пише Marketwatch.

Отбори от цяла Европа се надпреварват да привличат обещаващи млади играчи, като предлагат големи суми пари, дори на футболисти с действащи договори. Те плащат т. нар. "освобождаваща клауза", която позвалява на нов отбор да изкупи "договора" на играч, плащайки на настоящия му отбор.

Най-високата цена на освобождаваща клауза, плащана някога за трансфер на футболист, беше през 2017 г., когато френският клуб Пари Сен Жермен задейства подобна опция за бразилския футболист Неймар в неговия договор с Барселона за 262 милиона долара.

Когато клубовете преговарят за договори с играчи, отборът винаги вмъква официална освобождаваща клауза. В редки случаи тимът може да постави толкова висока клауза за освобождаване на играча, че на практика да "откаже" останалите тимове да преговарят с него. 

Барселона понякога поставя гигантски освобождаващи клаузи в договорите на младите си звезди, включително Феран Торес, Педри и Гави. Клаузата за освобождаване на Ямал е определена на около 1.08 милиарда долара, казват от клуба. 

Дали някой конкурентен клуб наистина би помислил да плати над милиард долара за услугите на Ямал, като се има предвид колко успешен е той досега?

Виктор Матисън, професор по спорт и икономика в колежа на Светия кръст в Уорчестър, Масачузетс, коментира пред MarketWatch, че подобни предвиждания винаги са рискови. 

"Той може да бъде следващият Меси, който беше грандиозен на 17 години, или Пеле, който направи своя дебют на Световното първенство на 17 години, но може да бъде и следващият Фреди Аду“.

Аду беше рекламиран като следващата голяма футболна звезда, ставайки най-младия професионален спортист в големите американски спортове на 14 години, но така и не достигна до най-високите нива в спорта.

За да може един отбор да плати такава безобразно висока такса и да накара Ямал да смени клуба, той ще трябва да си гарантира, че може да си върне тези пари като приходи - нещо, което е малко вероятно да се случи, според Матисън.

Друга причина, поради която едва ли някой отбор ще иска да харчи толкова много пари за Ямал (или за който и да било друг играч), е, че УЕФА - ръководният орган на европейския футбол, има финансови разпоредби, които не позволяват на отборите да харчат повече пари, отколкото получават като приходи - нещо, което е известно като финансов феърплей.

Клубовете в Саудитска Арабия, които през последните години хвърлиха стотици милиони долари за известни футболисти, биха могли да направят оферта за Ямал, тъй като не се управляват от УЕФА, но подобен ход изглежда малко вероятен, тъй като тази страна се е насочила предимно към вече утвърдени имена за трансфери.

Португалската суперзвезда Кристиано Роналдо печели около 213 милиона долара тази година от своя клуб Ал Наср, докато бившият френски ас на Реал Мадрид Карим Бензема прибира общо 214 милиона долара чрез двугодишния си договор с Ал Итихад.

Официалната цена на клаузата за освобождаване на Ямал от 1.08 милиарда долара трябва да бъде приета от Барселона, ако някой друг отбор иска да я задейства. Каталунците могат да договорят и по-ниска трансферна сума за Ямал, но едва ли ще имат желание да го направят.

Президентът на Барселона Жоан Лапорта каза, че неговият клуб е отхвърлил множество оферти от по над 200 милиона долара за Ямал. Той коментира пред Forbes:

"Ние вярваме в момчето, в неговата спортна проекция и нямаме нужда да приемаме тези предложения. Напротив, ние сме в процес на икономическо възстановяване и вече можем да видим светлината в края на тунела“.

Барселона би била еднакво щастлива и в двата случая, смята Матисън. 

"Те или ще притежават потенциално грандиозен играч, който се движи напред през кариерата си в Барселона, или доста ценен "чип" за размяна", казва специалистът.   

Заради крехката си възраст, Ямал се сблъска и с необичайна пречка по време на участието му на европейското първенство - трудовите закони в Германия, страната домакин, които са предназначени да защитават младите работници.

Според германското законодателство непълнолетните нямат право да работят след 20:00 часа. Въпреки че има изключение за спортисти, на които е даден удължен вечерен час до 23:00 ч., това беше проблематично за Ямал, тъй като, ако ангажиментите между полувремето и след мача се броят като медийни задължения, изиграването на пълен мач би го оставило "на работа" и след крайния срок.

И тъй като Испания изигра няколко срещи от 21:00 часа местно време, треньорът на Луис де ла Фуенте рискува да навлече на Испанската футболна федерация глоба от €30 000 за нарушаване на законодателството.

Не е ясно дали законодателството действително ще бъде приложено и колко сериозна ще е потенциалната санкция, но повечето наблюдатели са на мнение, че Испания с радост ще плати глобата на младия футболен талант, който изигра ключова роля за спечелването на рекордната четвърта европейска титла.