Акциите на компаниите от криптоиндустрията поскъпват, подкрепени от възходящия тренд в цената на биткойна. Повишението на най-популярната криптовалута се дължи на увеличаващите се шансове Доналд Тръмп да спечели президентските през ноември. 

Според повечето експерти, той е по-благосклонен към развитието на криптоиндустрията от своя конкурент Джо Байдън.

Повишаването на цените се отрази предимно на акциите за "добив" на криптовалута, като Marathon Digital, Riot Platforms и CleanSpark, които поскъпнаха съответно със 17%, 16% и 16.2% в първата търговска сесия за тази седмица, пише Coin Telegraph.

Книжата на борсовата платформа Coinbase се повишиха с 11.4%, а тези на MicroStrategy - компанията на биткойн максималиста Майкъл Сейлър, скочиха с 16.7%.

Осуетеният опит за убийство на бившия президент Тръмп през уикенда повиши шансовете му да спечели изборите през 2024 г. Потенциалното преизбиране се възприема като възходящ знак за криптопазара от спекуланти и инвеститори.

Освен това германското правителство приключи серията от продажби на биткойни на 12 юли, облекчавайки натиска върху цената, което подейства като катализатор за поскъпване на криптовалутите през уикенда.

Междувременно, данните от последния доклад на CoinShares от 15 юли разкриват, че борсовотъргуваните биткойн фондове са отчели големи входящи притоци през уикенда. Те са привлекли капитал от 1.35 милиарда долара, който идва основно от инвеститори в Съединените щати.

По време на спада на цените на биткойна през последните няколко седмици институционалните инвеститори купуваха криптовалути, на фона на несигурността и съмненията, породени от новините за плана за възстановяване на разходите на Mt.Gox.

На 15 юли главният изпълнителен директор на BlackRock (най-големия мениджър на активи в света) Лари Финк нарече биткойна „цифрово злато“ и „легитимен финансов инструмент" в интервю пред CNBC.

От страна на предлагането, политическите и институционални попътни ветрове, сигнализиращи за по-голямото приемане на биткойна от все повече държавни и корпоративни субекти, се потвърждават и от базираните в САЩ "копачи" на биткойни, които държат своите дигитални активи в очакване на бъдещи увеличения на цените.