Renters.pl - най-големият оператор на ваканционни имоти в Централна и Източна Европа, придоби мажоритарен дял във водещата българска компания в сектора Flat Manager.

Това е първата международна сделка, осъществена от полската компания за управление на имоти, чиято цел е да консолидира пазара в целия регион, с подкрепата на фонда за дялови инвестиции Enterprise Investors.

Flat Manager ще продължи да разраства портфолиото си от имоти в България, а с помощта на Renters ще привлича полски туристи и компании, търсещи корпоративно настаняване.

Renters.pl е основана през 2005 г. и е най-голямата и бързо растяща компания за управление на ваканционни имоти в Полша. В началото на 2023 г. фондът за дялови инвестиции Enterprise Investors купува мажоритарен дял в компанията и увеличава капитала й с цел консолидация на пазара в Централна и Източна Европа чрез придобивания на локални оператори.

Renters осъществява няколко сделки в Полша и бележи значителен органичен ръст в броя на управлявани имоти, което затвърждава позицията й на лидер на полския пазар с портфолио от над 4000 апартамента.

Renters осъществява първата стъпка от стратегията си за международна експанзия, като придобива своя еквивалент на Балканите – Flat Manager. Българската компания е основана от предприемача Борис Павлов, който през 2017 г. се връща в България и започва да отдава гарсониера в столичния квартал Гео Милев чрез Airbnb.

Страничното начинание се превръща в бизнес, а към него се присъединява и настоящият изпълнителен директор на Flat Manager Камен Манев. Компанията преминава успешно през немалко изпитания, а дори когато пътуванията спират заради пандемията от COVID-19, екипът съумява да спаси бизнеса, без да се раздели с нито един служител.

Борис Павлов, който остава в борда на директорите на дружеството, заяви: 

„За тези 7 години успяхме да докажем, че най-ценният актив на една компания е екипът й. Щастлив съм, че намерихме хора, които споделят тази визия в лицето на Renters и Enterprise Investors и с които Flat Manager несъмнено ще достигне нови върхове“.

Днес Flat Manager управлява близо 600 апартамента в 14 градове и курорти в цяла България, като по-голямата част от имотите се отдават под наем краткосрочно чрез платформи, като Airbnb и Booking.com.

По подобие на Renters в Полша, компанията е първият и най-голям партньор на Homes & Villas by Marriott Bonvoy - платформата за краткосрочен наем на апартаменти на световния лидер в хотелиерството, в страната.

Услугите за бизнес пътувания и корпоративно настаняване на Flat Manager се ползват от голям брой международни консултантски, IT и финансови компании, посолства и световни организации, което осигурява значително по-висока заетост за имотите през цялата година.

Благодарение на сделката, Flat Manager ще привлече нови корпоративни клиенти от Полша и ще се позиционира като предпочитан оператор за полските туристи, които през последните години са основен входящ пазар за българския туризъм.

Според Камил Кжижановски, главен изпълнителен директор на Renters.pl:

„С тази сделка не само увеличаваме портфолиото си, но и получаваме ценно ноу-хау, опит от българския пазар и фантастични партньори. Нашият подход се основава на синергии, стремим се да използваме най-добрите практики на двете организации, без да налагаме нашите методи и оперативни процеси. Вярваме, че като съчетаем уменията и уникалния опит на двете компании, ще успеем да създадем и наложим бъдещите тенденции в нашата индустрия в региона на Централна и Източна Европа. Искаме да запазим компанията, която придобиваме, защото осъзнаваме нейната стойност и виждаме огромния ѝ потенциал.“

Камен Манев допълва:

„Сливането с Renters утвърждава Flat Manager като основения играч на Балканите и ни дава възможност за още по-бърз и устойчив растеж. Ще развиваме услугите си, повишавайки стандартите за гостите и увеличавайки приходите за собствениците на апартаменти в България. Ще продължим да работим под бранда Flat Manager, запазвайки целия екип на компанията и досегашния подход. Новият мажоритарен собственик носи богат опит и устойчиви процеси на управление на голяма скала, които ще повишат ефективността ни и ще ускорят развитието на компанията. Същевременно, Renters ще приложи в Полша някои от нашите иновативни решения и технологии, благодарение на които Flat Manager запази лидерската си позиция в България от създаването си до днес“.

Камен Манев заема позицията на изпълнителен директор във Flat Manager в началото на 2023 г., когато от компанията се отделя платформата за настаняване Flataway, съоснована от Борис Павлов и Теодор Тодоров и подкрепена от фонда Eleven Ventures.

В следствие на сделката с Renters, предстои още едно отделяне на иновативна компания, произлязла от оператора на ваканционни имоти. Това е Flatimo, която цели да дигитализира посредническите услуги при отдаването на дългосрочен наем и продажбата на недвижими имоти.

Начело на компанията застава оперативният директор на Flat Manager Невена Борисова, чийто фокус през последната година е разработването на услугите на Flatimo, с подкрепата на Георги Павлов и българския проптех фонд 3P1. Павлов споделя:

“Инвестирахме във Flat Manager през 2021 г. когато компанията още се възстановяваше от пандемията. Едва 3 години по-късно можем да се похвалим с първата сделка за придобиване на български проптех стартъп, а и на нашия фонд 3P1. Надявам се това постижение да вдъхнови още предприемачи да разработват технологични решения в областта на недвижимите имоти“.

Enterprise Investors е добре познат на българския пазар. Фондът съществува от 1990 г. и е един от най-успешните в Централна и Източна Европа. В миналото EI осъществява директна инвестиция в БТК, а присъствието на фонда в България се разраства чрез дейността на компании от портфолиото й, като водещия застрахователен брокер в ЦИЕ Unilink, който придобива българските SDI и I&G Insurance Brokers.  

Якуб Куберски, партньор в Enterprise Investors, добавя:

„Това е само началото на международното разрастване на Renters. Вече водим преговори за придобиване на още компании на пазара в Централна и Източна Европа. Планираме да обединим усилията си с местни оператори по пътя към изграждането на най-голямата платформа в сектора за управление на краткосрочни наеми в нашата част на Европа. Вярвам, че няма да чакаме дълго, за да видим резултатите от нашата стратегия“.