Деветдесет гигантски африкански охлюва бяха конфискувани от митническите служби на летището в Детройт в края на миналия месец, съобщиха властите във вторник.

„Странна миризма“, идваща от пътническа чанта, подсказала на специалистите, че има нещо нередно. Пътникът, пристигащ от западноафриканската държава Гана, е спрян за вторична проверка, след като декларирал пресни хранителни продукти.

Преди да отвори чантата, той декларирал други забранени предмети, включително телешка кожа и пресни чушки, но не споменал за гигантските охлюви, съобщава CNN.

Африканските охлюви - с дължина от 7 до 15 см, впоследствие са били конфискувани, а митническите агенти смятат, че са били предназначени за консумация.

Лигавите коремоноги могат да достигнат 20 см дължина и се считат за инвазивен вид, който „може да повлияе негативно на нашата икономика“, каза изпълняващият длъжността директор на летището Джон Новак.

Охлювите консумират най-малко 500 различни вида растения и дори могат да ядат мазилка от къщи като източник на калций, съобщи по-рано CNN. Те също така са сериозен риск за здравето на хората, тъй като разпространяват паразит, причиняващ менингит, според Министерството на земеделието на САЩ.

Това не е първият път, в който гигантски африкански охлюви са конфискувани на летището в Детройт Метрополитън. През 2023 г. живи охлюви бяха намерени в куфара на пътник, също пристигнал от Гана.