Редки изображения на Машко Пиро - местно племе, живеещо напълно изолирано в отдалечената перуанска част на Амазония, бяха публикувани във вторник от Survival International, показващи десетки хора на брега на река близо до мястото, на което компаниите за дърводобив разработват концесии.

Уединеното племе е забелязано да излиза по-често от тропическите гори през последните седмици в търсене на храна, очевидно отдалечавайки се от нарастващото присъствие на дървосекачите, казма местната група за правата на коренното население FENAMAD.

Машко Пиро са заснети в края на юни на брега на река в региона Мадре де Диос в югоизточната част на Перу, близо до границата с Бразилия, съобщи Survival International, публикувайки кадрите.

„Тези невероятни изображения показват, че голям брой изолирани представители на Машко Пиро живеят сами на няколко километра от мястото, където дървосекачите са на път да започнат дейност“, казва директорът на Survival International Каролайн Пиърс.

Повече от 50 души от племето се появиха през последните дни близо до село на народа Йеней, наречено Монте Салвадо. Друга група от 17 души се е появила в близкото село Пуерто Нуево, казва неправителствената организация, която защитава правата на коренното население.

Машко Пиро, които обитават район, разположен между два природни резервата в Мадре де Диос, като правило рядко се появяват и не общуват много с Йеней или с някой друг, според Survival International.

Няколко компании за дърводобив държат концесии в района, обитаван от тях. Canales Tahuamanu, например, е построила повече от 200 километра пътища, за да добиват дървен материал.

Компанията е сертифицирана от Съвета за управление на горите, според който разполага с 53 000 хектара гори в Мадре де Диос за добив на кедър и махагон.

Перуанското правителство съобщи на 28 юни, че местните жители са видели Машко Пиро на река Лас Пиедрас, на 150 километра от град Пуерто Малдонадо - столицата на Мадре де Диос.

Те са били забелязани и от другата страна на границата в Бразилия, според Роза Падила от местния мисионерски съвет на бразилските католически епископи в щата Акре.

„Те бягат от дървосекачите от перуанската страна. По това време на годината те се появяват на плажовете, за да събират яйца от тракайа (амазонска костенурка). Тогава откриваме отпечатъците им върху пясъка. Те оставят след себе си много черупки от костенурки. Те са неспокойни хора, защото винаги бягат“.