Диамантите наистина са вечни в германския град Ньордлинген - защото в стените на почти всичките му сгради са вградени около 72 000 тона от тях.

Скъпоценните камъни са създадени от астероид, разбил се в Земята преди 15 милиона години, като могат да се видят с просто око, разказва The Daily Mail.

Местните жители обаче не знаят за този феномен до 60-те години на миналия век, когато двама американски геолози - Юджийн Шумейкър и Едуард Чао, пристигат в града.

Населеното място с почти идеална кръгла форма (толкова приказно, че е показано във филма „Уили Уонка и Шоколадовата фабрика“ от 1971 г.) изглежда сякаш изпълва цял кратер. Всъщност, то се намира в широкия 26 км кратер Ньордлингер Рийс, а кръглата му форма е чиста случайност.

Pixabay

Жителите му предполагат, че Ньордлингер Рийс е резултат от вулканично изригване. Но Шумейкър и Чао подозират, че кратерът е причинен от сблъсък на астероид със Земята.

Веднага щом го посещават, те забелязват, че стените на църквата са осеяни с купчини малки диаманти и разбират, че теорията им е вярна.

Движещ се с 25 км в секунда преди около 15 милиона години, астероидът с ширина 1 км ударя Земята с такава сила, че създава кратера Ньордлингер Рийс.А мехурчета от въглерод в скалата са трансформирани в малки диаманти под натиска и топлината на експлозията.

Д-р Щефан Хьолцл, геолог и директор на Nördlingen RiesKrater Museum, казва пред BBC:

„Има места по света, на които този вид материал от сблъсък с астероиди е използван за строежа на сгради, но тук той е използван за построяването на целия град.“

Смята се, че само църквата Свети Георги в Ньордлинген съдържа общо 5000 карата скъпоценни камъни.

Хьолцл казва, че астронавтите на НАСА от космическите мисии Аполо 14 и Аполо 16 са посетили град преди своите лунни експедиции, за да изучат вида скали, които може да намерят в космоса.

Жителите на Ньордлинген обаче няма да станат богати. Въпреки че диамантите помагат на града да блести, те нямат никаква икономическа стойност.