Високотехнологична поликлиника за модерна доболнична помощ с диагностика, консултации и дневна операционна клиника да бъде изградена в Хасково. Това предлага инвеститорът Търговска Лига - Глобален Аптечен Център, съобщи кметът на Община Хасково Станислав Дечев.

Компанията е интегриран конгломерат от дружества и холдинги в няколко области, с напреднал опит в непрекъснатото изграждане и научноизследователската разработка. 

Анализът на инвеститора показва, че в най-южните части на България има необходимост от разкриване на медицински клиники с акцент към съвременните методи за диагностика.

В инфраструктурно развитие, свързаност и достъпност, Хасково носи всички необходими предимства, за да бъде избран за град-център на модерното здравеопазване в Южна България, казват от компанията с инвеститорски намерения.

Поликлиниката за доболнична помощ ще осъществява дейности в различни специалности чрез специализирани кабинети, определени с оглед потребностите на населението и съобразени с Националната здравна карта. Лечебното заведение ще е част от веригата „Сърце и Мозък“.

Поликлиниката ще разполага с всички необходими структури, като диагностично-консултативни специализирани лекарски кабинети, кабинети за общопрактикуващи лекари, самостоятелна медико-техническа лаборатория, операционна зала, офталмология, сектор Образна диагностика, Диализен център, Дентален център.

Всички те ще са оборудвани медицинска апаратура от последно поколение. Тези структури ще бъдат организирани съгласно най-високите международни медицински стандарти. 

За инвестиция с тези характеристики е необходим имот с приблизителна площ 7 000 кв. м, като такъв имот е този на ул. „Булаир“, част от бившето военно поделение, посочват още от общината. Предвижда се сградата на поликлиниката да има общо РЗП 6 166 кв. м.

На тази площ ще са разположени места за паркиране и технически помещения, Сектор за образна диагностика, Диализен център, кабинети за общопрактикуващи лекари, 35 специализирани диагностично-консултативни кабинети, манипулационни, лаборатории, амбулаторна физиотерапия, Дентален център, еднодневен офталмологичен център, Диализен център и други.

Планират се и допълнителни обслужващи помещения – аптека, оптика, кафене. В поликлиниката ще се разкрият 100 работни места. Предвижда се инвестицията да е в размер на 10 000 000 лв. Инвеститорът е в процедура по издаване на Сертификат за инвеститорски клас „А“ по Закона за насърчаване на инвестициите.

Необходимо е да се представи в БАИ решение на Общински съвет Хасково за предварително съгласие за отчуждаване на конкретни имоти по реда и условията на ЗНИ. Предложението за предварително съгласие ще бъде предложено за обсъждане в Общински съвет Хасково на предстоящото заседание на 26 юли.