Някои от най-големите европейски банки ще обявят финансовите си резултати за второто тримесечие през тази седмица, като всички погледи ще бъдат насочени към това дали инерцията от печалбите от по-високите лихвени проценти е изгубена и дали политическите драми напоследък оказват влияние върху пазарните нагласи.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да понижи лихвените проценти за втори път през септември, но засега печалбите на банките се оказват изненадващо стабилни, а акциите им продължиха да поскъпват.

Анализатори на JP Morgan заявиха, че чувствителността на европейските банки към лихвените проценти остава ниска, както ѝ делът на клиентите, които местят средствата си в сметки с по-висока доходност, и те очакват сумите, които банките печелят под формата на нетен лихвен доход, да останат стабилни.

Въпреки това, на фона на високите очаквания и факта, че цените на акциите са близо до деветгодишни върхове, случилото се с отчетите на щатските банки по-рано през месеца е индикация, че инвеститорите "не проявяват толерантност към разочароващите нетни лихвени доходи", допълват те.

В натоварената сряда две от най-големите банки в еврозоната по пазарна стойност – испанската Santander и френската BNP Paribas, ще обявят резултатите си за второто тримесечие, както и германската Deutsche Bank, и италианската UniCredit.

Испанската банка Sabadell, която е обект на враждебно придобиване от страна на конкурентната BBVA, ще обяви своите резултати днес. Те ще бъдат следени отблизо, тъй като трезорът се опитва да убеди акционерите си, че сам ще се справи по-добре.

В четвъртък Lloyds Banking Group стартира отчетите на британските банки, като тези на NatWest се очакват в петък, а на Barclays и HSBC – през следващата седмица.

Испанската Bankinter обяви през миналата седмица, че приходите от кредитиране се справят добре през второто тримесечие, благодарение на това, че лихвите са останали по-високи от очакваното. Банката завиши очакванията си за нетния лихвен доход през 2024 г., а акциите ѝ поскъпнаха.

“Нашата прогноза е, че рентабилността би трябвало да остане доста солидна,” казва Елена Ипарагуире от S&P, която следи испанските банки.

Ипарагуире заяви, че тя ще се фокусира върху "размера на свиването на нетните лихвени доходи и как те се развиват тримесечие след тримесечие", за да получи по-добра представа за перспективите пред банките през 2025 г.

Акциите на европейските банки поскъпват с 20% тази година, в сравнение със 7% ръст за борсовия индекс Euro STOXX 600, което се дължи на обещани дивиденти и обратни изкупувания на акции за 120 млрд. евро.

Въпреки това книжата на повечето банки все още се търгуват под счетоводната си стойност, преследвани от опасения относно устойчивостта на техните печалби.

Анализаторите на JP Morgan отбелязват, че акциите на европейските банки се търгуват с 43% отстъпка спрямо тези на щатските въз основа на съотношението цена/печалба на акция за две години напред. Разминаването в исторически план е средно 27%.

Акциите на френските банки BNP Paribas и Societe Generale порвтиняха през юни, след като президентът на Франция Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори.

Инвеститорите ще искат да чуят мнението на банките относно перспективите пред тях предвид опасенията относно евентуално не толкова пазарно ориентирано ляво правителство в Париж.

Силно тримесечие за таксите

Европейски банки с големи инвестиционни подразделения би трябвало да се облагодетелстват от ръста в инвестиционната активност на банките - в това число и от по-високите такси за поемателски и консултантски дейности.

Анализатори прогнозират силно тримесечие за подразделенията на банки, като Deutsche Bank и UBS, която ще обяви своите резултати на 14 август, след като банки от Уолстрийт обявиха по-добри от очакваните резултати.

Приходите от търговия с ценни книжа би трябвало да са по-добри, в сравнение със същото тримесечие на 2023 г., докато приходите от инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини ще останат ограничени, казват анализатори.

Deutsche Bank се очаква да не бъде част от тенденцията и да обяви загуба за второто тримесечие, прекъсвайки серията си от 15 поредни тримесечие на печалба - на фона на съдебното дело от страна на инвеститори заради подразделението й Postbank.