Властите във Венеция обявиха временната входна такса, въведена за достъп до града, за успешна. Налогът от 5 евро, който включваше изискване за регистрация и експеримент с резервации, е събиран в 29 дни.

Проектът стартира на 25 април и продължи в определени дни до 14 юли, като е донесъл на града 2 425 310 евро, според кмета на Венеция Луиджи Бруняро. Местните власти първоначално очакваха да съберат около 700 000 евро.

Общо 3 618 114 лица са направили резервации, от които 1 398 084 са освободени от плащане, тъй като са отседнали в хотели с нощувка.

Други изключения включват 651 254 работници, пътували до града в дните, в които е била въведена таксата, както и 466 819 студенти и 217 589 жители, които не са били задължени да плащат налога.

Освен това 78 224 души са били освободени от такса, защото са свързани с местни, а 107 146 - поради „други“ причини, включително родени в града, заради извършване на религиозни дейности, участие в културни събития и други.

Най-популярни са съботите

„От първия прочит на данните изглежда, че еднодневните екскурзианти и туристите предпочитат събота пред неделя и че през всичките 29 дни на експеримента не е достигнат пиков ден на посещаемост, равен на регистрирания на 30 април 2023 г.“, се казва в изявление на местните власти, които добавят, че броят на хората, посещаващи Венеция в „дни с червен флаг“, постепенно намалява с времето.

„Експериментът проработи и можем да продължим напред с по-задълбочен анализ на данните“, каза Бруняро, цитиран от CNN.

Проектът официално приключи на 14 юли, но от кметството казаха, че тепърва ще бъде взето решение дали таксата да бъде възстановена през натоварените периоди от годината. Все още не е обявена официална дата за това.

„Това е положителен баланс: първите 29 дни на експеримента най-накрая дадоха на града инструмент, който ни позволи да знаем колко хора обективно ще пристигнат във Венеция и ни даде начин на действие“, каза съветникът по туризма Симон Вентурини.

Кметът на Венеция и двама негови помощници в момента са разследвани за корупция, свързана с предполагаемото одобрение на търговски обект с площ от 350 000 квадратни метра на предприемач от Сингапур в замяна на 164 милиона долара, според полицията. Бруняро публично отрече обвиненията, но един от членовете на съвета подаде оставка.