Сингапур е най-безопасният град за туристи в света, показва ново проучване на Forbes Advisor.

В проучването, което анализира фактори, като престъпност, качество на здравеопазването и рискове от природни бедствия, се присъждат оценки за безопасност между 0 и 100, като най-безопасните градове получават най-ниските резултати.

Въз основа на оценката от проучването, Сингапур получава 0 точки.

От 60 анализирани града, южноазиатският мегаполис може да се похвали с най-нисък риск от природни бедствия и с втория най-нисък риск по отношение на здравето и инфраструктурата.

Проучването също така анализира и рисковете за дигиталната сигурност, които определя като способността да се ползва свободно интернет без страх от онлайн атаки или нарушаване на поверителността. В тази категория Сингапур е с втория най-нисък риск за дигиталната безопасност.

След Сингапур в класацията се нареждат Токио и Торонто, като следващите най-безопасни градове за туристите. В Токио рискът по отношение на здравето е най-нисък, което е свидетелство за качеството на здравните услуги в града. В Японската столица рискът по отношение на инфраструктурата също така е петият най-нисък.

Япония и Австралия са единствените държави с по два града в челната десетка на класацията, която изглежда по следния начин:

1. Сингапур

2. Токио

3. Торонто

4. Сидни

5. Цюрих

6. Копенхаген

7. Сеул

8. Осака

9. Мелбърн

10. Амстердам

Най-рисковите градове

Само един град в класацията получава 100 точки и това е Каракас.

Столицата на Венецуела крие “най-висок риск за здравето, което е отражение на ниското ниво и качество на здравеопазването и инфраструктурата,” се посочва в проучването. По отношение на престъпността от Държавния департамент на САЩ препоръчват на гражданите на страната да не пътуват до Каракас.

“Не пътувайте до Венецуела заради престъпността, гражданското недоволство, отвличания и произволното прилагане на местните закони. Преразгледайте необходимостта да пътувате поради неправомерни задържания, тероризъм и лоша здравна инфраструктура,” се посочва на уебсайта на Държавния департамент.

Пакистанският град Карачи е вторият най-рисков в света за туристи, според проучването. Според Forbes Advisor, Карачи крие най-голям риск за личната безопасност и е на четвърто място по отношение на риска, свързан с инфраструктурната безопасност.

“Тероризмът и продължаващото насилие от страна на екстремистки елементи доведоха до безразборни атаки срещу цивилни граждани, както и срещу местни военни и полицейски цели,” посочват от Държавния департамент на САЩ през 2023 г. като препоръчат на гражданите да преосмислят пътуването си до страната.

Град Янгон в Мианмар оформя челната тройка на най-рисковите градове за туристите, следван от Лагос (Нигерия), Манила (Филипините) и Дака (Бангладеш).