Световната икономика ще нарасне през втората половина на 2024 г., но не навсякъде с еднакъв темп. Този растеж ще се характеризира с бавни дезинфлационни тенденции и различна динамика. Геополитическите рискове са високи и се очаква да се увеличат допълнително, което ще доведе до засилено въздействие върху търговските отношения и по-високи цени на суровините, се посочва в анализ на Amundi. 

Основен сценарий: Късен етап на икономическия цикъл със задоволителен растеж и стабилизираща се инфлация

Въпреки че глобалните икономически перспективи остават неравномерни, очакваме рестриктивната парична политика и намаляващата фискална експанзия да ограничат инфлацията и икономическия растеж, но без да предизвикат рецесия в основните региони.

Глобалният БВП се очаква да намалее леко от 3.2% през 2023 г. до 3.1% през 2024 г. и 3% през 2025 г. Икономиката на САЩ ще се забави до 2.3 % през 2024 г. и 1.7% през 2025 г., докато еврозоната ще се възстанови с растеж от 0.8% и 1.2%. Развитите пазари ще останат като цяло стабилни с растеж от 1.5% през 2024 г. и 2025 г., докато развиващите се пазари (РП) ще останат относително устойчиви с растеж от 4.2% и 4%. Силен растеж се очаква в Индия с 6.6% и 6.2%, докато в Китай се очаква да се запази контролът върху управляваното забавяне с 4.8% и 3.7%.

Изборите във Франция и Обединеното кралство засега не са повлияли на прогнозите ни за растежа в тези страни. Продължаваме да очакваме постепенно икономическо възстановяване с растеж от 0.9% през 2024 г. и 1.3% през 2025 г. за Франция и 0.8% през 2024 г. и 1.3% през 2025 г. за Обединеното кралство.

Инфлацията е по-устойчива от очакваното, но през 2025 г. следва постепенно да се понижи до целевите равнища на централните банки. Това ще им позволи да намалят лихвените проценти, макар и с различна скорост, за да избегнат твърде голямо забавяне. Ако ФЕД не повиши лихвените проценти, икономическото развитие в повечето държави с възникващи пазари ще подкрепи облекчаването им. От най-голямото управляващо дружество в Европа очакват Фед да започне да намалява лихвените проценти през септември тази година. По-малко вероятен сценарий е нов скок на инфлацията в резултат от изборите в САЩ.

Геополитическите рискове ще се увеличават през следващите години, както и фактори като протекционизъм, санкции, мита, контрол на износа и търговски войни. Резултатът от изборите в САЩ ще бъде от решаващо значение за бъдещето, тъй като политиката на САЩ ще се различава значително в зависимост от това дали ще спечели Байдън или Тръмп. И в двата случая обаче се очаква конфронтацията между САЩ и Китай да се засили. Европа ще трябва да преосмисли позицията си по отношение на Китай и да определи ясни приоритети като отбрана, устойчивост на веригата за доставки и енергиен преход.

Въздействие върху инвеститорите: Динамично разпределение в края на цикъла

За да се управлява успешно преходът към следващата фаза на икономически цикъл, разпределението на активите трябва да бъде устойчиво на различни сценарии и да балансира възможностите за динамика на печалбите и атрактивната доходност на облигациите с високата несигурност, свързана с растежа, инфлацията и геополитическите рискове.

Затова инвеститорите трябва да комбинират леко положителна позиция по отношение на акциите с дълъг срок и да търсят други източници на диверсификация. Те трябва също така да оценят геополитическите и идиосинкратичните рискове и да се съсредоточат върху компании, които ще играят ключова роля в енергийния преход както на развитите, така и на развиващите се пазари. 

Предпочитаме качествени акции, поддържаме положителна дюрация и гледаме на суровините като на средство за предпазване от инфлация. Неутрални сме по отношение на Китай, но търсим възможности в развиващите се пазари като Индия, Индонезия и Южна Корея. На развитите пазари се фокусираме върху сектори, които би трябвало да се възползват от икономическото възстановяване на разумни цени, и избягваме концентрирането на риск. Очакваме индексите (претеглени според пазарната капитализация) да останат в тесен диапазон (-5%/+5%) през втората половина на 2024 г., преди да навлязат в по-волатилна фаза.

•    Действие: избягвайте концентрирането на риска и се съсредоточете върху качеството и стойността. Има много възможности в качествените и стойностните американски и глобални акции. Обмислете и европейски акции с малка пазарна капитализация, за да се възползвате от икономическото възстановяване и атрактивните оценки. По отношение на секторите позицията ни е балансирана между отбранителни и циклични акции в долната част на търговския диапазон. Позитивно настроени сме към секторите на финансите, комуникационните услуги, промишлеността и здравеопазването.
•    Акции на развиващите се пазари (EM) предлагат атрактивни възможности и относително благоприятни оценки в сравнение със САЩ. Предпочитаме Латинска Америка и Азия, като обръщаме специално внимание на Индия поради нейния стабилен растеж и траектория на трансформация.
•    Облигации: Възползвайте се от историческите възможности и се подгответе за структурен растеж. В тази силно волатилна дезинфлационна фаза предпочитаме държавни облигации и облигации с инвестиционен рейтинг. Облигациите на развиващите се пазари (РП) ще се възползват от облекчаването на политиката на Фед, а облигациите в местна валута ще станат по-привлекателни с отслабването на долара.
•    Диверсификация: суровини и реални/алтернативни активи, включително хедж фондове, ще подобри профила на риска и възвръщаемостта на портфейла. Стоките, особено металите, ще бъдат все по-силно повлияни от геополитиката и структурните промени, като например енергийния преход. Динамиката на търсенето и предлагането ще окаже влияние върху цената на петрола, която според нашите оценки ще бъде 80 щатски долара за барел през следващите 12 месеца. Диверсификацията от долара би трябвало да продължи да подкрепя златото, което според нас ще достигне 2500 долара за тройунция.
•    Валути: Въпреки че има няколко алтернативи в краткосрочен план, от Amundi очакват щатският долар да отслабне поради забавянето на растежа и облекчаването на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ (ФЕД). Обратно, еврото и британският паунд би трябвало да възвърнат силата си. На развиващите се пазари (РП) за предпочитане са високодоходни валути като тези на Бразилия, Мексико, Перу, Индонезия и Индия.