Забавянето на икономическия растеж в Китай и предприетите от Пекин мерки срещу парадирането с богатство в социалните медии се отразяват на някои от водещите световни марки за луксозни стоки.

От LVMH обявиха, че продажбите на компанията в Азия, които включват Китай, но не и Япония, падат с 14% за трите месеца до края на юни, след като през първото тримесечие отчетоха понижение от 6%.

Френската компания не е единствената, като много от конкурентите ѝ също отчитат забавяне на продажбите си във втората най-голяма икономика в света.

Това се случва на фона на ограничаването на скъпите покупки от страна китайските потребители и на закритите профили на инфлуенсъри в социалните медии, които са демонстрирали луксозните си стоки онлайн.

LVMH, която е най-голямата група от компании за луксозни стоки в света, също така обяви, че ръстът на общите ѝ приходи се забавя до 1% през второто тримесечие.

Въпреки това, председателят и главен изпълнителен директор на компанията, Бернар Арно, остава предпазливо оптимистично настроен.

“Резултатите за първото полугодие отразяват забележителната издръжливост на LVMH в среда на икономическа и геополитическа несигурност."

"Макар, че запазва предпазливостта си в настоящия контекст, групата влиза във втората половина от годината с увереност," заяви той пред акционери.

Акциите на неговата компания, която притежава 75 луксозни марки, в това число Louis Vuitton, Dior и Tiffany & Co, поевтиняват с близо 20% за последната година.

LVMH не е единствената голяма компанията, която изпитва на гърба си забавянето на продажбите на луксозни стоки в Китай.

В последния си финансов отчет британската модна компания Burberry обяви, че продажбите ѝ в континентален Китай падат с над 20% на годишна база.

Швейцарският производител на часовници Swatch Group, който притежава марките Blancpain, Longines и Omega, обяви, че слабото търсене в Китай е допринесло за понижението на продажбите ѝ с 14.4% за първите шест месеца на 2024 г., в сравнение със същия период на миналата година.

Richemont, която притежава Cartier, отчита спад на продажбите в Китай, Хонконг и Макао с 27% на годишна база през второто тримесечие.

Германският моден гигант Hugo Boss пък занижи прогнозата за продажбите си за годината, вследствие на опасения относно слабото потребителско търсене на пазари като Китай и Великобритания.

Други големи играчи в индустрията на луксозните стоки, сред които Hermes и собственикът на Gucci, Kering, се очаква да обявят най-новите си финансови резултати по-късно през седмицата.

Последните данни от Китай предполагат, че икономиката на страната все още изпитва затруднения с възстановяването от пандемичния спад, като ръстът за второто тримесечие и продажбите на дребно за юни бяха по-ниски от очакваните.

Парадирането с луксозни стоки онлайн също така попадна под прицела на китайските власти.

През май държавният вестник Global Times информира, че инфлуенсър, известен като Wanghongquanxing, е получил забрана за достъп до социалните медии "на фона на мерките срещу демонстрацията на луксозен начин на живот онлайн".

Неговият профил в Douyin, китайската версия на TikTok, е имал над 4 милиона последователи.

Профилите на няколко други популярни инфлуенсъри също бяха премахнати като част от кампанията, която китайският интернет регулатор обяви, че е насочена срещу забраната на "вулгарно" и умишлено показно съдържание.