OpenAI представи прототип на своята онлайн търсачка на име SearchGPT, която има за цел да предоставя на потребителите “бързи и навременни отговори с ясни и уместни източници".

Компанията обяви, че в крайна сметка планира да интегрира инструмента, който в момента се тества с малка група потребители, в своя чатбот ChatGPT.

Пускането на продукта може да има последици за Google и нейната доминираща онлайн търсачка. След представянето на ChatGPT през ноември 2022 г., акционерите в Alphabet се притесняват, че OpenAI би могла да отнеме част от пазарния дял на Google в търсенето като предоставя на потребителите нови начини да търсят информация.

Със своя прототип OpenAI тества пазара точно за това, обещавайки на потребителите възможност “да търсят по по-естествен и интуитивен начин” и да задават последващи въпроси, “точно както бихте го направили по време на разговор".

“Смятаме, че има място търсенето да бъде направено по-добро, отколкото е днес", заяви главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в пост в социалната мрежа X.

Акциите на Alphabet поевтиняха с над 3% вчера и затвориха на цена от 167.28 долара за брой, докато технологичният индекс Nasdaq изгуби под 1%.

През май, Google пусна AI Overview, която главният изпълнителен директор на компанията Сундар Оичай нарече най-голямата промяна в търсенето през последните 25 години, за ограничен брой потребители, позволявайки им да виждат резюме на отговорите на търсенията най-горе в търсачката на Google.

Въпреки че Google бе работила по AI Overview от повече от година, публичните критики се натрупаха бързо, след като потребители установиха, че търсенията връщат безсмислени или неточни резултати в рамките на AI функционалността без да има начин за отказ от тях.

Новината за SearchGPT идва след като миналата седмица OpenAI пусна нов AI модел на име GPT-4o mini. Новият модел е мини версия на най-мощния модел на компанията GPT-4o, който бе представен през май.

OpenAI, която има финансовата подкрепа на Microsoft, е оценява на над 80 млрд. долара от инвеститори. Основаната през 2015 г. компания е подложена на натиск да остана на върха на пазара на услугите с генеративен изкуствен интелект, докато в същия начин намира начини да печели пари, тъй като харчи огромни суми за процесори и инфраструктура за изграждането и обучаването на своите модели.