Високата употреба на пластмаса е един от актуалните екологични проблеми в световен мащаб. В ежедневието ни се използват безброй пластмасови изделия – от бутилки и торбички до опаковки и еднократни прибори. За съжаление, огромната част от тях се озовават на сметища или в природата, където се разграждат стотици години и замърсяват почвите и водите.

За щастие, този проблем насърчава въвеждането на иновации и използването на устойчиви материали. Пример за стъпка в правилната посока са най-новите Eco Half SIM карти на Vivacom, които са произведени от 100% рециклирана пластмаса и са с двойно по-малък размер от стандартните карти. Преминаването към Eco Half SIM карти е поредната крачка на телекома към по-устойчиво бъдеще, защото с тях се спестяват до 43% въглеродни емисии в сравнение със стандартните карти и по 2 грама пластмаса за всяка карта спрямо текущите Half SIM карти.

Така Vivacom следва ангажимента си да интегрира все повече устойчиви практики и решения в дейността си, следвайки дългосрочната стратегия на United Group за въглеродна неутралност. Миналата година частните и бизнес клиенти на оператора постепенно преминаха към двойно по-малките Half SIM карти, а сега те вече са изцяло от рециклирана пластмаса. През 2023 г. 25% от електроенергията за дейността на Vivacom е закупена от възобновяеми източници. Предприетите стъпки за опазване на околната среда включват още преминаването към електронни фактури и въвеждането на електромобили за служители.