Meta Platforms, компанията майка на Facebook, обяви, че ще пусне нов инструмент, наречен AI Studio, който ще позволи на потребителите да създават, споделят и проектират персонализирани AI чатботове.

AI Studio ще даде възможност на потребителите да създават персонализирани герои с изкуствен интелект, както и на създателите на Instagram да използват тези AI аватари „като разширение на самите тях“, се посочва в съобщението, цитирано от Reuters.

Персонализираните чатботове ще могат да се справят с общи потребителски въпроси и коментари, казват от Мета.

Потребителите ще могат да споделят своите AI герои в различни платформи на компанията.

Новият инструмент е изграден с помощта на платформата Llama 3.1 на Meta - най-голямата версия на нейните предимно безплатни модели с изкуствен интелект, пуснати миналата седмица. Тя е достъпна на множество езици и има показатели за производителност, които се конкурират с платени модели от конкуренти като OpenAI.

Създателят на ChatGPT OpenAI работи върху проект с кодово име „Strawberry“, подробностите за който са строго пазени в тайна дори в рамките на самата компания, която се опитва да докаже, че моделите ѝ са способни да предоставят усъвършенствани възможности за разсъждение.