Френската столица Париж в момента е в центъра на световното внимание заради летните Олимпийски игри, но местните фирми казват, че продажбите им въобще не носят поводи за радост.

Въпреки наплива от посетители и туристи, идващи да гледат игрите, собствениците на местни фирми окачествяват летния сезон като слаб поради няколко фактора, засягащи града и околните райони, включително актове на вандализъм и проблеми със сигурността, пише Entrepreneur. 

В допълнение към повишените мерки за сигурност в града, включително детектори за метал и полицейски контролно-пропускателни пунктове, някои забележителности и туристически атракции в момента са с ограничен достъп за посетители, което означава, че околните заведения и магазини също страдат.

„От началото на юни посещаемостта е много слаба“, коментира пред изданието Жан-Пиер Салсон, който е собственик на магазин за мъжко облекло. "Има много по-малко туристи от всички страни. Мисля, че те избягват Франция и Париж, защото се страхуват от Олимпиадата", добавя той. 

Докато местните жители често избират да напуснат града за лятната ваканция, туристите без билети за игрите също избягват района.

В съвместно изявление до Paris24 група профсъюзи на ресторанти, хотели, търговци на дребно и нощни заведения заявиха, че въпреки оптимистичните прогнози, много от заведенията са регистрирали спад на приходите си с 30% в сравнение с предишни години.

Цените на хотелите са се повишили драстично заради Олимпиадата, което кара посетителите да избират други европейски дестинации, които да посетят това лято.

"Сега е много спокойно. Сезонът е много по-слаб в сравнение със същия период на миналата година, но мисля, че ще се възстанови след няколко дни. Във всеки случай се надявам да е така", казва Гийом Фалер, мениджър на ресторант в Париж. 

Авиокомпаниите също усещат тежестта. По-рано този месец Delta Airlines обяви, че очаква тримесечна загуба от 100 милиона долара поради Олимпийските игри.

"Освен ако не отиват конкретно заради Олимпиадата, хората няма да посетят Париж", коментира изпълнителният директор на компанията Ед Бастиан. По думите му бизнес пътуванията и останалите туристически пътувания в момента се насочват към други места.  

Летните олимпийски игри през 2024 г. бяха открити в петък, 26 юли, и ще продължат до неделя, 11 август.