Т. нар. Магнитен хълм в северната индийска провинция Ладакх привлича вниманието на целия свят със своя объркващ феномен, при който превозните средства изглежда се противопоставят на гравитацията и се търкалят нагоре, а не надолу по склона. 

Мястото се намира близо до една от националните магистрали и от години се е превърнало в задължителна дестинация за туристите, търсещи необичайно изживяване. 

Каква обаче е истината зад това магнетично "чудо"?

Противно на общоприетото схващане, Магнитният хълм в Ладак не е резултат от електромагнитни сили, които дърпат превозните средства нагоре. Всъщност ефектът е оптична илюзия, причинена от оформлението на околния пейзаж.

Хълмът, който изглежда като склон, който се изкачва, всъщност представлява спускане. Околният терен създава визуална илюзия, заради която изглежда, че превозните средства се движат нагоре по инерция. В действителност те се спускат в резултат на естествените сили на гравитацията.

За да станат свидетели на това явление, посетителите  могат да изключат двигателя на автомобила си и да го поставят на неутрална скорост. Тогава изглежда, че превозното средство се движи нагоре, създавайки впечатлението, че се противопоставя на гравитацията. 

Научното обяснение 

Магнитният хълм е разположен в долина, заобиколена от планини, които създават естествен наклон. При наблюдение на пейзажа от определена изглежда, че хоризонтът е наклонен. Това визуално изкривяване подмамва мозъка да възприема наклона надолу като изкачване.

Друг фактор, допринасящ за тази илюзия, е липсата на каквито и да било референтни точки. Без дървета, сгради или други обекти, които да осигурят сравнително зрително поле, за мозъка става трудно да прецени точно наклона на терена.

Учените и геолозите отдавна са развенчали мита за "магнетизма" на популярния хълм в Ладак. Подробните проучвания и измервания потвърждават, че в района няма магнитни аномалии, които да са достатъчно значими, за да засегнат превозните средства. 

На, въпреки това, "Магнитния" хълм на Ладак си остава популярна туристическа дестинация. Посетителите често "експериментират" с различни превозни средства и наблюдават илюзията от различни ъгли.

Разбирането на истината зад това природно чудо просто добавя още един слой очарование към красотата на пейзажа на Ладак.