Това е ситуация, позната на много жени - отиват във фризьорския салон за подстригване и харчат цяло състояние, докато техните партньори, братя, чичовци и приятели минават значително "по-тънко" и то на същото място.

Наистина ли дамите плащат повече от мъжете за една и съща услуга и може ли разликата в цената да бъде оправдана? Или това е още един пример за т. нар. „розов данък“, при който продуктите и услугите, насочени към жените, струват повече от тези, насочени към мъжете, без видима причина?

Наличните данни със сигурност придават достоверност на разочарованията на много жени, пише CNN.

Миналата година средната цена за стандартна дамска прическа в Съединените щати е била 51.71 долара в сравнение с 34.56 долара за мъжка подстрижка, според данните на платежната платформа Square.  

Подобни са данните и във Великобритания, където проучване на YouGov от 2020 година установява, че дамите плащат средно £31.99 ($40.80) за основна прическа, която може да включва измиване и изсушаване. Това е повече от два пъти над средните £12,17 ($15,50), плащани от мъжете за същата или подобна услуга.

В течение на една година жените обикновено плащат £135 ($172) за подстригване, докато средностатистическият мъж харчи £70 ($89).

„Въпреки че жените са склонни да се подстригват по-рядко, това все още не е достатъчно, за да компенсира разликата в цените“, пише това време Матю Смит от YouGov.

Колко струва реално една прическа? 

Ценообразуването в този сектор е много сложно и разнообразно - точно както и самите прически. Има потенциално безкраен брой стилове на подстригване боядисване и всякакви други процедури, предлагани от фризьорските салони и бръснарниците. Тези фирми наемат хора с различни нива на умения и обучение, за да работят с много широк кръг от клиенти.

„Имате висок клас услуги, които включват изживяване за половин ден плюс шампанско, а има и хора, които искат да свършат работа за 15 минути и да си тръгнат“ коментира пред CNN Фред Джоунс, правен съветник в Професионалната федерация за красота на Калифорния.

Тази хетерогенност прави наистина трудно да се разбере дали жените плащат несправедливо високи цени просто поради пола си.

„В нашата индустрия никой няма интерес да дискриминира когото и да било. Ако се разчуе, че салонът ви дискриминира на каквато и да е основа, това ще навреди на крайния ви резултат“, добавя Джоунс. 

Тара Фармър от онлайн платформата Fash, свързваща потребителите с местни фирми в САЩ, цитира разликите в типичната дължина на косата като основна причина, която повишава цените за жените в сравнение с тези за мъжете.

"Прическите на жените обикновено отнемат повече време от подстригванията на мъжете и често включват работа с по-дълга коса и използване на допълнителни стилизиращи продукти, инструменти и техники“, пояснява Фармър.

Според нейните наблюдения, средната цена на женската прическа варира между 45 и 75 долара, докато мъжката струва между 25 и 50 долара. От статистиката обаче не става ясно дали типичната дамска прическа включва допълнителни услуги като изсушаване със сешоар, например.

Допълнителни "екстри" като боядисването могат лесно да тласнат цените до трицифрени нива. Средната цена на естествено изглеждащия стил на оцветяване, известен като балеаж, който концентрира багрилото към върховете на косъма, е била 175 долара през 2022 г., според данни на Fash.

Керълайн Лариси, главен изпълнителен директор на Националната федерация за коса и красота (NHBF) на Обединеното кралство, каза пред CNN, че жените са по-склонни от мъжете да поискат подобни допълнителни услуги. 

„Дамите обикновено имат шампоан, грижа, лечение, както и подстригване и изсушаване със сешоар, докато мъжете най-често искат т. нар. суха прическа“, обяснява тя.

Цена за време или за пол?

Въпреки това, като цяло жените все още се таксуват около два и половина пъти повече от мъжете за еквивалентна прическа, според Лариси. Но има и представители на индустрията, които са започнали да таксуват клиентите въз основа на времето, прекарано в салона, вместо да разграничават клиентите по пол – ход, който NHBF активно насърчава.

„Трябва да се адаптираме като индустрия“, казва Лариси.  

Кристин Ранкин, фризьорка от Ню Йорк, смята, че трябва изцяло да бъде премахнато ценообразуването, основано на пола. 

"Когато отидеш в училище по козметика, за да станеш фризьор, се научаваш как да подстригваш коса. Идеята, че можеш да се научиш да подстригваш косата на мъжете по един начин, а на жените по друг, е нелепа“, казва тя.

През 2016 г. Ранкин основава Dresscode Project - организация с нестопанска цел, която обучава фризьори и собственици на фризьорски салони да създават среда, в която цената и вида на услугата не зависи от това дали клиентът е мъж или жена.

Единият начин да се постигне баланс е клиентите да бъдат таксувани въз основа на дължината на косата им или времето, необходимо за подстригване. 

Фризьорският салон Goldie x Bob още преди пет години изхвърля ценовата си листа, основана на пола. 

"Сега клиентите там плащат за времето и експертизата, които нямат нищо общо с пола“, казва създателката на базирания в Денвър салон Лиз Бърнс.

Подстригванията за къса коса се резервират автоматично за един час, но ако отнема само 30 минути, тогава клиентът плаща само за 30 минути.

Преди смяната в Goldie x Bob таксували мъжете с къса коса средно $60 за основно измиване и подстригване, а жените обикновено плащали по 85 долара за подобна услуга.

Разликата се обяснява с факта, че дамите обикновено имат по-дълга коса, която изисква изсушаване със сешоар и отнема повече време за стилизиране. Клиентите с по-къса коса, които най-често са мъже, се нуждаят от по-малко оформяне и обикновено нямат нищо против да я оставят да изсъхне естествено.

"Чувствах обаче, че е остаряло и старомодно да продължавам в тази посока“, казва Бърнс, добавяйки, че преминаването към неутрално по отношение на пола ценообразуване е опит за насърчаване на приобщаване и справедливост. 

Кристин Ранкин от Dresscode Project също е на това мнение.

"Косата изобщо няма пол. Това са буквално мъртви клетки на върха на главата ви“, казва тя.