Двете най-важни екосистеми, развиващия изкуствения интелект, в момента се намират в Съединените щати и Китай. Заради геополитическото напрежение те изглеждат в опозиция една на друга, но всъщност двете страни следват различни стратегии, пише Financial Times.

Откакто американскаият стартъп OpenAI представи чатбота ChatGPT през ноември 2022 г., светът е погълнат от трескава надпревара за изграждане на големи езикови модели, които подхранват генеративния изкуствен интелект. Китай е затруднен в тази надпревара от два фактора: липсата на достъп до модерни американски чипове и цензурата на информацията.

Без усъвършенствани чипове изчислителната мощ на Китай е ограничена, докато в същото време западните компании разширяват размера на своите модели. GPT-4, най-новият водещ модел на OpenAI, е обучен на повече от 1 трилион параметъра. Вместо това китайските компании предпочитат да се съсредоточат върху ефективността. Базираният в Ханджоу DeepSeek, например, пусна втората версия на своя езиков модел тази година, който е с отворен код и използва 21 милиарда активни параметъра.

Китайските компании са възпрепятствани и от данните, до които имат достъп. Въвеждането на Закона за защита на личната информация в Китай през 2021 г. наложи строги стандарти за защита на данните, които са подобни на Общия регламент за защита на данните в Европа. През последните години регулаторните органи на Китай многократно заявяваха, че личните и корпоративните данни трябва да бъдат защитени.

Подобни ограничения означават, че китайските компании имат повече стимули да произвеждат AI услуги, изградени върху по-малки езикови модели, вместо да ги обучават в "целия интернет". Това означава, че те не разполагат с "грубата сила" на по-големите аналози, но, за сметка на това, са по-евтини за създаване и управление.

Китайската технологична екосистема се основава на прагматизма - научни изследвания, които не могат да бъдат превърнати в пазарен продукт в обозримо бъдеще, трудно получават финансиране.

Това означава, че докато американската екосистема има предимство в иновациите, Китай превъзхожда в практическото изпълнение - намиране на съответствие с продуктовия пазар, мащаб и създаване на достъпни приложения.

Световната организация за интелектуална собственост наскоро публикува доклад за патентния пейзаж на генеративния изкуствен интелект, който показа, че Китай е отговорен за повече от 38 000 заявки за патенти в периода между 2014 г. и 2023 г., в сравнение с 6 276 от САЩ за същия период. 

Tencent, Ping An Insurance, Baidu и Китайската академия на науките водят тази група. Разбира се, патентите не са равни на открития. Alphabet се нарежда под Tencent по отношение на запазените патенти в областта на AI, но Google DeepMind на Alphabet даде на света AlphaFold, който може да предизвика трансформация в откриването на AI лекарства.

Големият обем патенти на Китай може да доведе до повече продукти. Една област на китайското приложение са електрическите превозни средства. Китай прекара 26 години в производството на първите си 10 милиона електромобила и само 17 месеца, за да произведе следващите 10 милиона. Приблизително половината от колите, продадени в Китай тази година, се очаква да бъдат "умни". 

Baidu, която току-що внедри 500 безпилотни таксита в Ухан, провежда най-големия в света експеримент с автономни превозни средства. Компаниите в Поднебесната империя може никога да не произведат "свръхчовешки AI", но вероятно той ще е достатъчно добър, за да взаимодейства с хората чрез техните автомобили, и ще бъде популяризиран преди всички останали. 

Китайският технологичен сектор често се характеризира като монолитен Голиат, подкрепян от държавните амбиции. Реалността е, че регулациите и геополитическите ограничения му дават предимство в някои области и го затрудняват в други. 

AI е най-трансформиращата технология в света. И Китай, и САЩ имат принос за това. В края на краищата най-сериозните предизвикателства, пред които е изправен света – от борбата с изменението на климата до лечението на рака – не са китайски или американски, а общочовешки, пише още FT.