Проблемът с икономическото неравенство в Съединените щати се задълбочава, като, според данните на Федералния резерв на САЩ, 1% от най-богатите американци контролират повече активи, отколкото цялата средна класа в страната. Американската средна класа, която някога е представлявала голямо мнозинство, постоянно се свива през последните пет десетилетия. 

Данните на Pew Research Center показват, че делът на американските домакинства от средната класа е намалял от 61% през 1971 г. на 51% през 2023 г. – промяна, която е допринесла за значителна икономическа поляризация.

Глобализацията на икономиката на САЩ е значителен двигател на тази разлика в богатството. Според Института за икономическа политика, глобализацията е премахнала повече от пет милиона работни места в производството и над 70 000 фабрики в САЩ.  

Питсбърг, например, е един от най-тежко засегнатите в САЩ от тези процеси градове . Някога мощен център за производство на стомана в т. нар. "ръждив пояс" (от англ. "rust belt" - индустриален регион в североизточната част на страната, в който в миналото са съсредоточени голяма част от индустриалните мощности), той губи приблизително 100 000 производствени работни места през периода, а населението му спада почти наполовина от пика си през 50-те години на миналия век.

Питсбърг обаче успява да обърне тази тенденция, като използва силните си страни и възприема нови индустрии. Трансформацията на града започва през 90-те години на миналия век и се ускорява през 21-ви век, водена от мащабни инвестиции в здравеопазване и нови технологии.

Университетът Карнеги Мелън (CMU) и Университетът в Питсбърг се превръщат в центрове за научни изследвания и иновации, особено в области като роботика, изкуствен интелект (AI) и биомедицинско инженерство. Тези институции, далновидните политики на местното правителство и ангажиментите на частния сектор помагат за привличането на нови организации и стартиращи компании в района.

Днес Питсбърг е признат за център за технологични иновации, дом на световно известния Институт по роботика на CMU и офиси за големи предприятия като Google, Uber, Meta, Duolingo и множество стартиращи компании. Градът също така е развил силно присъствие във финансовите технологии и иновациите в здравеопазването. 

Тази трансформация разнообразява икономиката на Питсбърг, създдава нови работни места, привлича млади специалисти и прекратява спада на населението.  

Съживяването на Питсбърг "от стомана към силиций" е илюстрация на големите възможности, които се появяват на фона на възхода на изкуствения интелект. Напредъкът в AI може да промени дълбоко работната сила в САЩ през следващите десетилетия, пише в свой анализ за Fast Company експертът по изкуствен интелект Стивън ДеАнджелис.  

Въпреки опасенията, че може да отнеме работните места на някои професионалисти, той също така представлява огромен потенциал за създаването на широк спектър от нови висококачествени възможности за работа, особено за средната класа, която е възпрепятствана от ефектите на глобализацията в други сектори.

AI революцията, съчетана с целенасочени инициативи на публично-частния сектор за достъпно обучение и образование, може да разшири достъпа до устойчиви, добре платени позиции, улесняващи разработването, внедряването и поддръжката на нови технологии, пише още ДеАнджелис.

Нова йерархия на уменията

Тъй като напредъкът на AI се ускорява, той ще въведе нова йерархия от умения, която създава многостепенна и ориентирана към меритокрацията екосистема от опит в технологичната работна сила, която улеснява възходящата и странична мобилност.  

Това е своеобразна пирамида, на чийто връх стоят креативни визионери, използващи чистия си интелектуален гений, за да оформят пресечната точка на напредналите технологии и човечеството – нещо, което направиха Стив Джобс и Бил Гейтс по време на първата технологична революция, а в момента вършат Сам Алтман, Мира Мурати, Сатя Надела и Тим Кук.

След това идват архитектите, наети от тези визионери - специален клас експерти по управление на знанието, които ще създадат архитектури и ще разработят рамки, представящи прогреса в неговите многоизмерни форми. С експертиза в напреднали области като компютърна лингвистика и епистемология, те ще служат като дизайнери на революционни пътни карти за AI и ще представят идеи за въздействие върху индустрии с висока стойност, като производство на полупроводници и изчисления в центрове за данни.

На следващото ниво софтуерните инженери могат да изграждат и проектират усъвършенствани AI системи, които са създадени от върха на пирамидата. Те ще вземат дизайна на архитекта и ще го проектират в конкретни "чертежи", като инсталират вцялата необходима инфраструктура на системата с изкуствен интелект, за да гарантират, че тя може да извършва математически изчисления с големи размери и да се справя с уникални бизнес проблеми.

Нивото под тях е мястото, където производството на работни места се умножава експоненциално. Голяма част от населението, независимо от предишното си образование или доходи, може да преоткрие себе си, като придобие високо търсени професионални умения, свързани с AI.

Стоманодобивните работници от миналото са новите програмисти и оператори в центровете за данни за милиарди долари, които се фокусират върху контрола на качеството и гарантират, че системите ще работят според техните спецификации.

Според Стивън ДеАнджелис, това може да са промишлените работни места на бъдещето за милиони американци, които биха могли да помогнат за компенсиране на отрицателното въздействие на глобализацията, чрез справяне с обществени предизвикателства като неравенството в богатството, икономическата нестабилност и социалното включване. Те могат да гарантират разширен достъп до заетост чрез насочване на тази следваща вълна от технологични иновации. 

Подкрепа за многомилирадни технологични инвестиции

Ползите от създаването на работни места в сферата на AI са двойни. В допълнение към разширения достъп до заетост за средната класа, то ще осигурии критичния човешки капитал за огромните инвестиции на САЩ в нови технологии, AI и производство на чипове.

През март, например, Microsoft и OpenAI обявиха планове за проект за център за данни на стойност 100 милиарда долара, за да подхранват развитието на своя суперкомпютър Stargate, който трябва да бъде пуснат през 2028 г. Amazon, Google, Apple и IBM също имат подобни инициативи. Тези центрове за данни, безпрецедентни по размер, обхват и изчислителна мощност, ще се нуждаят от десетки хиляди служители и постоянно снабдяване с полупроводници, за да работят ефективно.

Инвестицията на CHIPS Act от 50 милиарда долара в полупроводниковата индустрия на САЩ беше възпрепятствана от недостиг на таланти. Без стабилен набор от обучени хора, Съединените щати няма да бъдат в състояние да произведат достатъчно чипове, за да захранват центровете за данни, които задвижват позицията на страната в глобалната надпревара за развитието на AI. 

Това е мястото, където правителството на САЩ, заедно с частния сектор, ще трябва да послужи като подходящ катализатор, давайки възможност за достъпни образователни възможности. Microsoft инвестира 3.3 милиарда долара в изграждането на център за данни в Уисконсин, който има за цел да обучава служители в най-добрите начини за използване на AI. Като част от инвестицията, Институтът за свързани системи на Университета на Уисконсин в Милуоки ще приюти първата в страната лаборатория за съвместни иновации на AI, фокусирана върху производството. Предвижда се с течение на времето инициативата да създаде 2300 работни места в строителството и 2000 постоянни работни места в центрове за данни.

Google също така обяви през април нов фонд от 75 милиона долара за осигуряване на обучение на работната сила с изкуствен интелект чрез онлайн курс за 49 долара. Компанията обеща да научи един милион американци на умения за изкуствен интелект, като предостави грантове на партньорски организации като Goodwill и Miami Dade College. В бъдеще по-целенасочените инвестиции в публично-частни партньорства ще бъдат от решаващо значение за използването на AI за овластяване на бъдещата работна сила.

Противно на общоприетото мнение, възходът на AI не е сценарий за края на света за пазара на труда в САЩ. Той предоставя уникална възможност за справяне с някои от дългогодишните обществени предизвикателства, водещи до нестабилност в цяла Америка, и предлага по-широки пътища към просперитет за голяма част от населението, се посочва още в анализа на AI експерта.