Общата стойност на пазара на криптовалути падна вчера, след като инвеститори продължиха да разпродават рискови активи.

След 11% понижение при биткойна и 21% спад при етера за последните 24 часа, общата стойност на криптовалутите падна с около 270 млрд. долара, според данни на CoinGecko.

Разпродажбите на пазара на криптовалути съвпадна с по-широко понижение на пазарите на акции в Азиатско-тихоокеанския регион. Японският индекс Nikkei 225 падна със 7%, продължавайки понижението си, което започна с миналата седмица, след като Централната банка на Япония обяви, че ще вдигне основната си лихва, до най-високото ѝ ниво от 16 години.

В САЩ технологичният индекс Nasdaq се понижи с 3.4% през миналата седмица и навлезе в корекция, като това бе най-лошия му триседмичен период от септември 2022 г., когато пазарът бе в състояние на свободно падане. Amazon и Nvidia допринесоха за пониженията.

Спадът при акциите през миналата седмица бе свързан отчасти с разочароващите финансови резултати на компаниите, по-слабите от очакваните данни за заетостта, по-високата безработица и свиването при производствения сектор. Федералният резерв на САЩ предпочете да остави основната си лихва без промяна и не обеща понижение на лихвите през септември, което много пазарни експерти бяха включили в прогнозата си. По-ниските лихви обикновено се свързват с по-добро представяне на рисковите активи.

Цената на биткойна достигна най-ниското си ниво от февруари. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгува на ниво от около 54 000 долара и все още отчита ръст в цената от близо 23%  от началото на годината.

Цената на етера падна до около 2 300 долара и изтри ръста си за годината. Токенът на Binance BNB отчиташе понижение с над 15%, а спадът при солана бе от 10%.

Инвеститорите също така очаква нови данни за търговията от Китай и Тайван през тази седмица, както и решенията на централните банки в Индия и Австралия.

Последното понижение при криптовалутите ще бъде усетено от по-широка база от инвеститори, след като през тази година щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) одобри нови борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират в биткойн и етер. ETF-те генерираха стотици милиони долари инвестиции.

В петък CNBC информира, че Morgan Stanley скоро ще позволи на своите 15 000 финансови консултанти да предлагат биткойн ETF-и на своите клиенти, което се случва за първи път на Уолстрийт.