Футуристични домове-капсули, наречени SeaPods - които се намират на 2.2 м над водата върху стълб, закотвен към морското дъно, се строят във фабрика в Linton Bay Marina, Панама.

Резиденциите за „воден живот“ са на цени от 295 000 до 1.5 милиона долара и се предлагат с „масивни“ панорамни прозорци и площадки за кацане на дронове за доставки.

Не харесвате идеята за живот в океана? Можете да живеете в такава капсула и на земята, разказва Daily Mail.

Наземната алтернатива е GreenPod, определяна като „футуристична къща на дърво“. Трети „екологичен и икономичен“ модел както за сушата, така и за морето, наречен EcoPod също е в процес на изграждане.

Достъпът до тези домове се осъществява чрез „интелигентен пръстен“, който отключва входната врата, включва душа и регулира температурата на водата, пуска музика и намалява или усилва осветлението.

SeaPods, които ще бъдат разположени във водата до Linton Bay Marina, ще могат да се използват за „нощувки“ този декември и трябва да посрещнат собствениците си в началото на 2023 г.

GreenPods в момента id в процес на изграждане и все още не е ясно къде ще бъдат разположени тези капсули.

Как действат?

При SeaPod централната колона е прикрепена към платформа на нивото на водата, която се простира на около един метър под нея. Тази платформа е закотвена с големи бетонни блокове, което не позволява на жилището да се движи или да се върти във водата.

Ocean Builders - базираната в Панама технологична компания за океански иновации, която стои зад дизайна, обяснява, че основата под капсулата е направена от пълни с въздух стоманени тръби, които създават плаваемост. А под нея има 3D отпечатани местообитания за насърчаване на растежа на коралите.

Проектирана така, че собствениците да могат да „живеят сред вълните, без да жертват лукса на съвременния живот“, SeaPod е дълга 10.6 м и широка 8 метра. В нея могат да се настанят двама обитатели, на три етажа е, като предлага 73 кв. м жилищна площ и 116 кв. м място за съхранение.

Жителите влизат в персонализираните капсули чрез вита стълба в централната колона.

В стаите има прозорци със „специален UV нюанс“, който поддържа домовете хладни и предлага уединение, както и вътрешни стени, които „имитират естествения поток на водата и се извиват безпроблемно от една стая в друга, точно както водата тече и се извива“, посочват от Ocean Builders.

Кухнята предлага „толкова добри гледки, че се чудите как сте живели без тях толкова дълго“, а всекидневната може да се превърне във втора спалня, фитнес зала или офис.

Преминавайки към главната спалня, там обитателите ще открият „несравнима панорамна гледка, която може да ви вдъхнови да останете в леглото през целия ден“.

Банята може да бъде подобрена, за да включва душ с масажни струи и „масивна“ 850-литрова вана. Стената на душа е осеяна с ръкохватки, по които обитателите могат да се изкачат до люка на покрива и навън до площадката за дронове.

Дроновете за доставка, които са „персонализирани и усъвършенствани да издържат на силни ветрове и други атмосферни условия над водата“, могат да доставят хранителни стоки, чисто пране, медицински консумативи и да отнасят боклук и мръсни дрехи обратно в базата на Ocean Builders на брега.

Astro ASV (автономни наземни превозни средства) могат да превозват по-големи доставки, като багаж или мебели до 200 кг тегло. Тези автомобили също така ще събират боклуци и ще почистват района около капсулите.

Обитателите им могат да пътуват с Astro ASV в случай на спешност, но е планирано да стигнат до капсулите с водно такси, джет ски или лодка.

Какво се случва, ако има буря?

Изпълнителният директор на Ocean Builders Грант Ромунд обяснява: „Капсулите са проектирани за вълни до пет метра, но това може да се промени. Ще започнем проект за тестване следващата година във Флорида, където ще се опитаме да ги проектираме за условия на ураган.“

GreenPod има почти идентични размери и оформление като SeaPod, но централната колона е поставена в дупка в земята.

Компанията посочва, че тези капсули могат да бъдат „зазимени“, така че собствениците на жилища „да могат да се наслаждават на всички сезони“.

Междувременно, EcoPod е едноетажен дизайн със „секси извивки отвън“, който може да бъде „произведен бързо, икономично и лесно от всяка точка на света“.

Проектирани от холандския архитект Коен Олтуис и неговия дизайнерски екип от Waterstudio, те сливат „архитектура с изкуство и футуристичен дизайн, за да уловят красотата и простотата на един невероятен начин на живот във водата“.

Ocean Builders построиха по-ранен модел на SeaPod край бреговете на Тайланд през 2019 г., което обаче предизвика конфликт с местните власти.

Без да се обезсърчи от опита си в Тайланд, компанията има желание да изгради SeaPods на други места по света.

Първите 100 капсули ще бъдат произведени и доставени до края на 2023 г. Второто внедряване на над 1000 капсули ще започне през 2024 г.

За да резервират SeaPod, бъдещите купувачи трябва да внесат депозит от 100 долара.