Американците вече дължат общо рекордните 1.14 трлн. долара по кредитните си карти, сочи нов доклад за задълженията на домакинствата на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк.

Задълженията са нараснали с 27 млрд. долара през второто тримесечие на 2024 г., което представлява увеличение от 5.8% на годишна база.

Нивата на просрочие на задълженията по кредитните карти също са по-високи, особено сред по-младите възрастни, или кредитополучателите на възраст 18 - 29 г. и 30 - 39 г., които вероятно са били засегнати по-сериозно от пандемията от COVID-19.

Кой изостава с плащанията по кредитните карти

Тези кредитополучатели може да са прекалили с разходите по време на пандемията, според авторите на доклада.

Кредитополучателите в просрочие често са наематели с по-кратка кредитна история и по-ниски кредитни лимити, което увеличава вероятността те да са финансово уязвими и да пропуснат плащане.

През последната година близо 9.1% от дължимите средства по кредитните карти са преминали в просрочие, установяват от подразделението на Фед в Ню Йорк.

В годините след пандемията собствеността на имот е един от най-големите инструменти за създаване на богатство, а онези, за които имотният пазар остана недостъпен, полагат непропроционално повече усилия, за да постигнат същото ниво на финансова сигурност, казва Брет Хаус, преподавател по икономика в бизнес училището на Колумбийския университет.

Много от милениалите, които са изпаднали в просрочие по задълженията си, са излезли на пазара на труда по време на Голямата рецесия и може да изпитват продължителните отрицателни ефекти от дипломирането по време на икономически спад. Онези, които се присъединяват към работната сила в период на повишена безработица, имат по-ниски доходи в дългосрочен план, показват много проучвания.

50% от американците имат непогасени задължения по кредитните си карти

В днешно време 57% от потребителите разчитат на кредитните карти за да свързват двата края, сочи отделно проучване на Achieve, а 36% от потребителите казват, че е трудно да плащат задълженията си навреме. От Achieve са се допитали до 2 000 възрастни с един или повече видове потребителски задължения през юни.

От участниците в проучването, които са пропуснали плащане, повечето са изтъкнали като основна причина за това загубата на работа или намалените доходи.

В момента половината от притежателите на кредитни карти пренасят задълженията си по тях месец след месец, според друго проучване на Bankrate. 

“Високата инфлация и високите лихви намаляват спестяванията на американците и повече хора имат повече непогасени задължения за по-дълги периоди от време,” казва Тед Росман, старши анализатор в Bankrate.

Лихвите по кредитните карти надхвърлиха 20%

В същото време, кредитните карти се превърнаха в един от най-скъпите начини за вземане на пари назаем. Лихвите по кредитните карти, които вече бяха високи в последните години, скочиха, когато Федералният резерв започна да вдига лихвените проценти, за да ограничи инфлацията.

Тъй като повечето кредитни карти са с променлива лихва, има пряка връзка с бенчмарка на Фед.

Домакинствата с по-ниски доходи бяха засегнати особено сериозно след като поредицата от 11 повишения на лихвите вдигна средната ставка по кредитните карти до над 20%, което е близо до рекордно ниво.

“На фона на рекордната стойност на задълженията по кредитните карти и доближилите се до рекордни нива лихви по тях, сега е по-важно от когато и да било този дълг да се погасява възможно най-скоро”, казва Росман.

При годишна лихва от 20%, ако плащате само минималната вноска по задължение в размер средно на 6 218 долара, ще са ви необходими 18 години, за да погасите дълга, а това ще ви струва над 9 300 долара под формата на лихви за този период, изчислява Росман.