Reddit е една от малкото социални мрежи, които отчитат голям ръст на потребителите.

Базираната на форуми платформа отчита 51% ръст в броя на дневните активни потребители в световен мащаб и 59% увеличение в САЩ през второто тримесечие на годината, което е в рязък контраст с някои от нейните конкуренти.

От X (бившата Twitter) обявиха, че днeвните ѝ активни потребители са се увеличили с 1.6% за същия период, информира FT. Платформите на Meta, които включват Facebook, Instagram и Threads белeжат 7% ръст на потребителите, според резултатите на компанията за второто тримесечие. Дори TikTok, която доминираше в надпреварата на социалните медии от 2018 г. не отчита увеличение в броя на потребителите към края на 2023  г. Оттогава непубличната компания не е предоставяла данни за броя на потребителите си.

Reddit расте бързо, но е относително малка. Платформата е имала 342 милиона активни потребители, докато тези на Meta са 3.3 милиарда, обявиха двете компании в отчетите си за второто тримесечие.

Дневните активни потребители са мярка за това колко хора биха искали да ползват платформата. Това е важен индикатор за компаниите за социални медии, защото повечето потребители обикновено означават повече приходи от реклама.

Reddit, която излезе на борсата през март, обяви през тази седмица резултатите си за второто тримесечие като публична компания. Reddit отчита 281 млн. долара приходи, които нарастват с 54% на годишна база. Компанията отдава ръста на повишението на рекламните приходи и на сключените лицензионни сделки с OpenAI и Google.

"Ръстът на потребителите продължава да се увеличава," казва Стив Хъфман, съосновател и главен изпълнителен директор на Reddit.

"Все повече хора идват в Reddit, за да проучват своите интереси, да участват в разговори и да намират своите общности."

Генериран от потребителите тласък

Един от двигателите на успеха на Reddit, докато останалите големи технологични компании продължават да печелят трудно внимаието на потребителите, е, че хората се отнасят към платформата като към търсачка.

"В днешно време потребителите пускат над 1 млрд. търсения месечно в Reddit", казва Хъфман.

Reddit също така изпреварва всяка друга социална медия по отношение на ръста на месечния трафик през последната година. Посещенията на Reddit от десктоп и мобилни устройства скачат 39% на годишна база през май, докато Facebook отчита 8% спад.

Лицензионното партньорство на Reddit с OpenAI също така се очаква да насърчи включването на повече съдържание от Reddit в чатбота ChatGPT.

Линковете към Reddit в съществуващите търсачки също допринасят за ръста на потребителите.

През август Google пусна голяма актуализация на търсачката, която изглежда стимулира генерираното от потребители съдържание, след като забелязва, че години наред потребителите добавят "Reddit" в края на думите, по които търсят. Тази актуализация предостави по-голяма видимост в Google на Reddit, и друга базирана на форуми платформа, Quora.

През февруари Google и Reddit също подписаха лицензионна сделка, която позволява на гиганта в търсенето да обучава своите AI модели въз основа на съдържанието на форумите.