Броят на домашните любимци в Китай ще бъде близо два пъти по-голям в сравнение с този на малките деца до 2030 г., тъй като младите китайци продължават да не искат да създават нови семейства, казват от инвестиционната банка Goldman Sachs (GS).

Градската популация на домашни любимци се очаква да надхвърли 70 милиона до края на десетилетието, докато броят на децата на възраст до четири години ще намалее до под 40 милиона, според изследване на Goldman Sachs, в което се посочват данни от Националното бюро по статистика.

През 2017 г. ситуацията е била точно обратната — 90 милиона деца на възраст 4 г. или по-малки и градска популация на домашните любимци от около 40 милиона.

Валери Жу, анализатор в инвестиционната банка, казва: 

“Очаквамe да видим увеличение в собствеността на домашни любимци на фона на относително по-слабите перспективи по отношение на раждаемостта и по-високото ниво на навлизане на домашните любимци в домакинствата сред по-младото поколение”.

Раждаемостта в страната се очаква да пада средно с 4.2% до 2030 г., което се дължи до голяма степен на спада на броя на жените на възраст 20 – 35 години и на това, че по-младото поколение китайци не са толкова склонни да имат деца, се посочва в анализа.

Почти половината от собствениците на домашни любимци в Китай през 2023 г. са били хора на възраст между 23 и 33 г., според доклад за индустрията на домашните любимци в страната.

Тъй като младите китайци предпочитат да имат домашни любимци пред бебета, от банката очакват пазарът на храна за домашни любимци в страната да се развие до индустрия на стойност 12 млрд. долара до 2030 г. В доклада също така се прогнозира, че собствеността на котки в Китай ще изпревари тази на кучета, тъй като те изискват по-малко място за отглеждане.

Раждаемостта по света намалява, като населението на света се очаква да достигне своя пик през този век.

През 2023 . населението на Китай намаля за втора поредна година до 1.41 милиарда души, като понижението спрямо предишната година бе с 2.08 милиона души, според официалните данни. Новите бракове в страната бележат ръст от 12.4% на годишна база през 2023 г., но повече от половината от населението на възраст между 25 и 29 г. остава без брак, като късните браковете стават все по-често срещани в последните години.

Към 2022 г. популацията на домашни любимци в Япония възлиза на около 20 милиона и е близо четири пъти по-голяма от броя на децата на възраст 4 г. и по-малки, се посочва в доклада.