Италианската модна марка Dolce & Gabbana марка навлиза за първи път на пазара на парфюми за домашни любимци със собствен продукт за кучета.

От Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA) във Великобритания предупреждават относно ползването на подобни продукти, защото кучетата разчитат на своето обоняние и ароматът може да е неприятен за тях, както и да възпрепятства на способността им да се свързват със заобикалящата ги среда.

“Безусловна любов”, “лоялен”и “игрив” са част от думите в основата на рекламната кампания на италианската модна къща за новия аромат за кучета, който не съдържа алкохол.

Срещу 99 евро собствениците на могат да направят така, че домашните и любимци да ухаят на “меките нотки” на иланг-иланг, мускус и сандалово дърво. На стъкленото шише на новият луксозен парфюм за кучета има 24-каратова позлатена лапа, а на клиентите се предлага ексклузивна каишка Dolce & Gabbana.

Въпреки това Алис Потър от RSPCA казва, че понякога кучета могат да бъдат антропоморфизирани, а границите между това какво харесват те и какво мислим ние хората, че харесват могат да бъдат разводнени.

“Кучета разчитат на своето обоняние, за да общуват със заобикалящата ги среда, както и с хората и животните в нея. По тази причина съветваме продукти със силен аромат, като парфюми или спрейове да се избягват, особено след като някои миризми могат да бъдат наистина неприятни за кучетата.”

Предстои да се види дали ще има пазар за парфюма Fefé, който носи името на кучето на съоснователя на марката Доменико Долче.

“Разпространяваме Fefé веднага в цяла Европа и САЩ, а след това, малко по малко ще разширяваме пазарите си. Продуктът вече е наличен онлайн,” заяви пред италианското издание Corriere della Sera Стефано Габана, другият съосновател на марката. “Пазарът реагира добре, всички полудяха при представянето.”

Ароматите за кучета не са нещо ново, но навлизането на пазара на водеща модна къща се случва за първи път. До 2030 г. стойността на глобалната индустрия на домашните любимци, в това число ветеринарни грижи и фармацевтика, се очаква да нарасне до 500 млрд. долара годишно в сравнение с 320 млрд. долара преди това, според доклада на Bloomberg Intelligence от 2023 г.