Водещи земеделски и хранителни компании може да изгубят до една четвърт от стойността си до 2030 г., ако не се приспособят към новите правителствени политики и потребителско поведение, свързани с климатичните промени. Това се казва в нов доклад на подкрепена от ООН инициатива.

Проучването, което трябва да бъде представено днес, разглежда как 40 големи компании, сред които и селскостопански производители и търговци на дребно на хранителни продукти, биха се справили при сценарии, които са ключови за намаляването на вредните емисии, като например, ако правителствата наложат цени за въглеродните емисии или пък ако потребителите ограничат консумацията си на месо.

Проучването, с което са се запознали от Ройтерс, установява, че стойността на компаниите би намаляла средно с около 7% до 2030 г., което се равнява на около 150 млрд. долара загуби за акционерите, ако не възприемат новите практики.

В същото време бизнес сфери, като месото на растителна основа и възстановяването на горите, предлагат на някои компании големи нови възможности, се казва в доклада.

В него не са посочени имената на конкретни компании, така че той не може да се възприема като инвестиционен съвет, казва представител на кампанията.

Докладът се публикува от кампанията Race to Zero, която е подкрепена от ООН и е насочена към справяне с проблема с климатичните промени. Авторите са използвали данни от Vivid Economics, която е част от консултантската компания McKinsey & Co. Докладът ще бъде представен по време на Седмицата на климата в Ню Йорк - поредица от събития, свързани със събирането на световни лидери в града. 

Поддръжници твърдят, че констатациите в доклада показват важността на предишните призиви към инвеститорите и компаниите да елиминират суровините, свързани с продукти, като добитък, палмово масло и соя, които допринасят за обезлесяването. На 100 глобални лидери поеха ангажимент през миналата година да спрат и обърнат ефекта от обезлесяването и деградацията на земята до края на десетилетието. 

"Реалността е сурова: Природният риск бързо се превръща в неразделен фактор от инвестиционния риск," казва Питър Харисън, главен изпълнителен директор на Schroders Plc, в изявление, разпространено от представител на Race to Zero.