Турция откри новото си международно летище Çukurova в южната провинция Мерсин.

Новият въздушен център е 58-ми аеропорт за страната, която значително подобри инфраструктурата си през последните години и се очаква да обслужва южния регион, в който влизат провинции, като Адана, Мерсин и Османие.

„В допълнение към пътническия транспорт, нашето летище ще има и мултиплициращ ефект върху износа на региона“, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по откриването. „То ще улесни глобалното разпространение на продукти от индустриалните и търговски зони“, добави той.

Ердоган заяви още, че жителите на Адана и Мерсин скоро ще открият стойността на тази значителна инвестиция. Летището се намира на около 35 километра от Адана и на 40 километра от Мерсин, или точно по средата между двата града.

„Новото летище има лесен достъп от Мерсин и Адана както по пътя D400, така и по магистралата. То ще обслужва над 5 милиона души с близостта си до Османие и Нигде, заедно с Адана и Мерсин“, каза още президентът.

В речта си той отбеляза също, че Çukurova има годишен капацитет от 9 милиона пътници с площ на терминалите от 110 000 квадратни метра.

Основната му писта се простира на 3500 метра дължина и 60 метра ширина, докато перонът на летището има капацитет за 48 самолета. Общата вътрешна площ на съоръженията е 214 180 квадратни метра.

Ердоган също така припомни, че страната инвестира сериозно в летищния транспорт през последните 22 години, отбелязвайки, че броят на активните летища се е увеличил от 26 на 58 през този период и че целта е той да скочи до 61 през 2053 г., съобщава Daily Sabah.

Той подчерта разширяването на магистралните мрежи през същия период и отбеляза, че въпреки че през 2002 г. не е имало високоскоростна влакова линия, в момента е налична такава, дълга 2032 километра.

Летище Çukurova е разработено по схемата за изграждане-експлоатация-прехвърляне, като проектът се очаква да генерира 297.1 милиона евро приходи от наеми за 25 години.

„Нашето летище ще допринесе значително за търговията, туризма, селскостопанското производство и икономическия живот на цяла Чукурова и пряко и косвено ще осигури работа на приблизително 3000 души“, отбеляза Ердоган.