Близо пет години, след като бижута на стойност милиони евро бяха откраднати при обир на музей в Източна Германия, посетителите отново могат да се възхищават лично на почти всички скъпоценни предмети от колекцията.

През ноември 2019 г. крадци откраднаха артикули, съдържащи повече от 4300 диаманта на приблизителна стойност над 113 милиона евро (124 милиона долара) от музея Gruenes Gewoelbe (или The Green Vault, в превод Зеления трезор) в Дрезден, в източната германска провинция Саксония.

Полицията съобщи, че повечето от бижутата, откраднати от музея, който съхранява една от най-големите колекции на изкуството в Европа, са открити. Все още липсващите части включват еполет, върху който е монтиран скъпоценен камък, известен като Дрезденския бял диамант.

От тази седмица бижутата ще бъдат отново изложени на оригиналните си места — макар и в същото състояние, в което бяха открити през декември 2022 г., тъй като са част от текущо съдебно производство и все още се считат за собственост на съда.

„Има определени неща, които може би абсолютните експерти могат да видят - ние с невъоръжено око, всъщност, едва можем да видим щетите“, казва Марион Акерман, генерален директор на държавните музеи в Дрезден.

„И тези щети се дължат главно на факта, че те или са били разбити по време на престъплението, или неправилно съхранявани от извършителите след престъплението“, добавя Акерман.

Петима мъже - всички членове на едно семейство, бяха осъдени на няколко години зад решетките през май 2023 г. заради участието си в обира, припомня CNN. Той беше горчив урок за сигурността в музея, преди смятан за една от най-безопасните сгради в Европа, каза премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

„Бяхме шокирани, че наистина е възможно, но си извадихме необходимите заключения“, каза той във вторник.

Откраднатата дрезденска колекция е събрана през 18 век от Август Силни - курфюрст на Саксония и по-късно крал на Полша, който поръчва все по-пищни бижута в рамките на съперничеството си с френския крал Луи XIV.

Съкровищата са оцелели след бомбардировките през Втората световна война, само за да бъдат отнесени като военна плячка от Съветския съюз. Те са върнати в Дрезден - историческата столица на провинция Саксония, през 1958 г.