Обирите на бижута в реалния живот могат да бъдат точно толкова драматични, колкото и тези във филмите - от наглата кражба в луксозен френски хотел посред бял ден до тримата сърфисти, които отмъкват скъпоценните камъни на един от най-известните музеи в Ню Йорк. 

Електронното издание History.com представя шест от най-дръзките обири на бижута в историята. 

Обирът на Американския природонаучен музей в Ню Йорк през октомври 1964 г.

Джак Мърф, известен още като „Мърф Сърфът“ (от англ. Murph the Surf), Алън Кун и Роджър Кларк са 20-годишни сърфисти от Маями, които през октомври 1954 г. се настаняват в мезонет на един от хотелите в Манхатън.

В нощта на 29 октомври те привеждат в действие план, разработван седмици наред. Триото прониква в Американския природонаучен музей и отмъква най-голямия скъпоценен камък в Ню Йорк.

Докато Кларк наблюдава ситуацията около музея, Мърфи и Кун прескачат оградата, изкачват се по една от пожарните стълби, минават по тесен перваз, закачат въже и се спускат през прозореца на четвъртия етаж пред залата на Дж. П. Морган за скъпоценни камъни и минерали. 

Благодарение на обстоятелствата, че прозорците са оставени отворени за вентилация, алармата на витрините не работи, а в музея има само един дежурен охранител, те успяват да проникнат в залата и, с помощта на нож за стъкло и тиксо, да откраднат редки скъпоценни камъни на стойност 410 000 долара (по днешните цени оценката възлиза на около 3.9 милиона долара). 

В ръцете им попада 563-каратовият сапфир Звездата на Индия, 100-каратовият рубин DeLong Star и 116-каратовият черен сапфир Midnight Star, както и още няколко скъпоценни камъка. 

Полицията успява да разкрие обира и два дни по-късно арестува тримата сърфисти, като всеки от тях излежава по две години в затвора. Камъните са върнати на музея. 

Кражбата от диамантения център в Антверпен, Белгия през февруари 2003 г.

На 16 февруари 2003 г. крадци проникват в подземния трезор на Белгийския диамантен център в Антверпен, който се смята за непревземаема крепост и е един от най-натоварените диамантени центрове в света. 

Крадците прекарват между четири и пет часа в сградата, като успяват да ограбят около 100 сейфа. В крайна сметка, взимат със себе си диаманти, скъпоценни камъни и пари на стойност над 100 милиона долара. 

Обирджиите деактивирт много от системите за сигурност на трезора, включително и сензорите за топлина и движение, използвайки обикновени домакински стоки, като лак за коса, стиропор и тиксо.

Престъпниците преминават и през доплеров радар, брава със 100 милиона възможни комбинации и метални врати с дебелина два фута, монтирани с магнити, които автоматично сигнализират на полицията при взлом. 

Освен че събират всички пари и ценности, които могат да носят със себе, извършителите на обира взимат и записите от охранителната камера, което прави невъзможно идентифицирането им от разследващите. 

Не след дълго обаче торбите с боклук, които оставят в гората покрай магистралата по време на бягството си, предоставят голям брой улики, които отвеждат полицията до италианския престъпник Леонардо Нотарбартоло, който цял живот се представя за търговец на диаманти.

Нотарбартоло е осъден за обира и излежава 10 години в затвора, преди да бъде освободен предсрочно, но плячката, която той и съучастниците му отмъкват, никога не е открита.

Обирът на летище Схипхол в Амстердам, Холандия през февруари 2005 г.

На амстердамското летище Шипхол на 25 февруари 2005 г. четирима мъже, облечени като служители на KLM и возещи се в откраднато товарно превозно средство на същата авиокомпания, нападат от засада брониран камион.

Той превозва скъпоценности, които трябва да бъдат натоварени на самолет, пътуващ за Антверпен - столицата на световната търговия с диаманти. 

Размахвайки пистолети, те принуждават водача на бронирания камион и спътниците му да излязат и да се отдалечат. Тъй като много от скъпоценните камъни, които крадците отмъкват, все още не обработени, не е ясно колко струва плячката.

Но, според оценките на експертите, сумата възлиза на поне 72 милиона долара. 

Властите успяват да прихванат телефонен разговор на похитителите, в който те обсъждат престъплението. В резултат на разследването през 2017 г. са арестувани седем души, като четирима от тях са вкарани в затвора през 2019 г. с присъди от по 7 години. 

След обира в колата за бягство са открити 43 милиона долара под формата на диаманти, но останалата част от плячката така и не е намерена. 

Обирът в магазин Harry Winston, Париж през декември 2008 г.

Когато на 4 декември 2008 г. три добре облечени жени влизат магазина за бижута Harry Winston на луксозния парижки булевард Avenue Montaigne, служителите не се впечатляват особено. 

Малко по-късно обаче се оказва, че "дамите", всъщност, са мъже с руси перуки, поли, чорапи и токчета, които вадят пистолети и гранати. Те нападат няколко души от персонала и прибират бижута и часовници на стойност около 100 милиона долара.

След това крадците спокойно се преобличат и излизат от магазина. През 2015 г. осем души са осъдени за престъплението и получават присъди от 9 месеца до 15 години.

Кражбата от Graff Diamonds в Лондон през август 2009 г.

На 6 август 2009 г. група гримьори стават неволни съучастници в най-голямата кражба на скъпоценни камъни в историята на Великобритания. Те са натоварени със задачата да "състарят" двама мъже с по 30 години, използвайки латексови протези и перуки. 

Малко по-късно двамата маскирани крадци влизат в луксозния бижутерски магазин Graff Diamonds в Лондон, вадят оръжията си и принуждават служителите да легнат на пода.

Обирджиите взимат около 43 бижута на стойност 65 милиона долара, включително и една огърлица с 272 диаманта. След това използват няколко коли за бягство, като дори стрелят срещу един от охранителите, но не успяват да го улучат. 

След като катастрофират с един от автомобилите, те предават чантата със скъпоценностите на свой съучастник на мотоциклет, който успява да се измъкне от преследващите го полицаи. 

Мобилен телефон, открит в едно от превозните средства, помага на органите на реда да идентифицират бандата престъпници, която стои зад обира и няколко от нейните членове са осъдени. Нито едно от откраднатите бижута обаче не е открито. 

Обирът в хотел Carlton Intercontinental в Кан, Франция през юли 2013 г.

Само за 30 секунди на 28 юли 2013 г. един крадец успява отмъкне бижута за 136 милиона долара от луксозния хотел Carlton Intercontinental в Кан на френската Ривиера. Хотелът е домакин на временна изложба на диамантената къща Leviev, собственост на узбекския олигарх Лев Левиев. 

Самотният бандит с бейзболна шапка и превръзка на лицето, който се вижда на записите от охранителните камери, размахва пистолет и успява бързо да напълни чантата си със 72 скъпоценни предмета посред бял ден, включително 55-каратов диамантен пръстен, 30-каратов изумруд и 29-каратов сапфир.

Дръзкият разбойник така и не е открит и остава на свобода.

Интересното е, че в същия хотел се развива част от действието във филма на Алфред Хичкок „За да хванете крадец“ от 1955 г. В него Кари Грант влиза в ролята на благороден крадец, който се опитва да изчисти името си в поредица от кражби на бижута.