Главният изпълнителен директор на Meta (бел. ред. доскоро Facebook) Марк Закърбърг е загубил 70 млрд. долара от своето богатство от началото на годината, пише Insider.

Закърбърг стартира годината със състояние от 125 млрд. долара, според индекса на милиардерите, изготвян от Bloomberg. Днес богатството му се оценява на 55.3 млрд. долара, което представлява спад от 55%.

Forbes дори изчислява състоянието му на по-малко – 53.4 млрд. долара.

Meta, която притежава Facebook, Instagram, WhatsApp и Oculus, преживя бурни последни 12 месеца. Закърбърг обяви през октомври миналата година, че предвижда гигантът да се превърне в компания от метавселената.

Пренасочването на усилията на компанията в други дейности се отрази негативно, като Facebook отчете първото си понижение на потребителите в историята. Само за последното тримесечие на 2021 г. социалната мрежа губи 1 млн. активни потребители.

Последва и спад на печалбата, която в края на второто тримесечие възлиза на 3 млрд. долара, или с 36% по-малко спрямо година по-рано.

От компанията обявиха през април, че до този момент са инвестирали 10 млрд. долара в метавселената. Общо 10 000 души в момента работят за Meta по проекти в метавселената.

Днес Закърбърг заема 20-ата позиция в класацията на най-богатите хора в света. Той се намира точно след наследниците на империята WalMart – Джим, Роб и Алис Уолтън.