Трудно е да се отрече, че електрическите скутери под наем са сред най-противоречивите видове транспорт по света в момента.

Устройствата за микромобилност се превърнаха в обичайна гледка по големите градски улици в глобален мащаб през последните години, често възхвалявани като ефективен и устойчив начин за придвижване.

Но присъствието им предизвика и призиви за по-строг контрол заради ръста в произшествията и оплакванията, че причиняват хаос по тротоари и улици.

На този фон, властите в австралийския град Мелбърн решиха да отидат още по-далеч и забраниха напълно наемането на електрически скутери, позовавайки се на опасения за безопасността след стотици оплаквания и доклади за злополуки.

Във вторник градският съвет на Мелбърн гласува прекратяване на договорите с двата си оператора на електронни скутери - Lime и Neuron, като им даде 30-дневен срок да премахнат превозните си средства от улиците.

„Това беше възможност да сложим край на хаоса по пешеходните пътеки в Мелбърн и да направим нашия град отново безопасен“, каза кметът Николас Рийс на пресконференция в сряда.

Мелбърн започна своята краткотрайна любовна афера с електрическите скутери през 2022 г., когато правителството на щата Виктория стартира двугодишен тест, наричайки ги „достъпен, екологичен и рентабилен начин за пътуване“.

Според данни на местните власти, през последните години в Мелбърн са извършени средно 7800 ежедневни пътувания с превозни средства за микромобилност, включително 6800 с електрически скутери. Това е помогнало за ограничаване на въглеродните емисии на града с повече от 400 тона през последните две години и половина.

Но популярността на този сравнително нов вид транспорт доведе и до увеличаване на злополуките и нараняванията.

Кралската болница в Мелбърн публикува доклад през декември 2023 г., който цитира 256 наранявания, свързани с електрически скутери – включително фатален инцидент. Лекарите призоваха местните власти да подобрят мерките за безопасност за потребителите на този тип транспорт.

Електрическите скутери често се предлагат под наем без лиценз и могат да се движат с максимална скорост от 25 километра в час.

Забраната обаче изглежда не решава въпроса. В сряда ръководителят на щата Виктория Джасинта Алън каза, че държавата може да се намеси в решението на града, като даде да се разбере, че това не е приключил дебат.

Глобални забрани и репресии

Мелбърн не е единственият голям глобален град, който се замисля върху предимствата на електрическите скутери. Париж - някога един от най-популярните градове за подобни превозни средства в Европа, гласува забрана на електрическите скутери под наем през 2023 г.

Копенхаген ги забрани през 2020 г., след което ги разреши отново през следващата година, но със строги нови правила за употреба. Барселона забрани частично електрическите скутери в историческите части на града от 2016 г. насам.

В Лондон частните електрически скутери остават незаконни за използване по обществени пътища, но от средата на 2021 г. се провеждат публични тестове с трима оператори.

През 2022 г. отношенията на Рим със скутерите се усложниха, като властите бяха принудени да въведат нови правила, за да намалят въздействието им върху обществеността.

Въпросът за защитата на историческото наследство също влезе в играта през тази година, когато двама американци бяха глобени с около 800 долара за хвърляне на скутери под наем по Испанските стъпала, причинявайки щети на стойност около 26 000 долара на крехкия мрамор.

Този месец опасностите от смесването на алкохол и електрически скутери пък влязоха в заглавията в Сеул, където K-pop мегазвездата Suga се извини, след като беше хваната да кара електрически скутер под въздействието на алкохол.