Брайън Никол се очаква да получи огромно заплащане, когато заеме поста главен изпълнителен директор на Starbucks през следващия месец. Той ще печели много пъти повече от това, което заработват повечето служители в нея.

Общото възнаграждение на Никол може да достигне 113 млн. долара, според уведомление на компанията до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Годишната му базова заплата ще е 1.6 млн. долара. Той също така ще има възможност да получава бонус в размер на до 7.2 млн. долара на година, както и 10 млн. долара бонус за първите си шест месеца в Starbucks.

Както в повечето случаи по отношение на заплащането на главния изпълнителен директор, по-голяма част от доходите на Никол ще дойдат под формата на акции в компанията.

Приблизително по времето, когато ще започне работа в Starbucks на 9 септември, той ще получи акции на стойност между 75 млн. и 80 млн. долара. Също така ще отговаря на условията да получи акции за 23 млн. долара за година, като първата вноска се очаква да бъде по време на следващата финансова година на Starbucks.

Никол ще влезе в пълно владение на тези акции в рамките на четири години, според уведомлението до регулаторния орган.

"Средната заплата за позицията бариста в Starbucks в САЩ е 49 287 долара на година," според данни на уебсайта Glassdoor. Оценката се базира на подадени анонимно до Glassdoor 1650 заплати от страна на служители на позицията бариста в Starbucks в САЩ.

Възнагражденията са подадени към юни и включват и допълнително заплащане, като например бонуси. В последните години служители на Starbucks в стотици кафенета на компанията опитват да си издействат по-добри трудови договори, в това число и заплащане.

Компанията и представители на синдиката Workers United възобновиха преговорите по-рано през годината, но все още няма постигнато споразумение.

От Starbucks са заявили пред Fortune, че заплащането на Никол "е обвързано директно с представянето на компанията и споделения успех с всички наши акционери."

Заплащането на Никол също така е значително по-високо, в сравнение с това, което Starbucks предложи на досегашния главен изпълнителен директор Лаксман Нарасимхан. Миналата година Нарасимхан е получил малко по-малко от 15 млн. долара.

Той обаче се очаква да получи близо 11 млн. долара обезщетение, според документ, който компанията е подала до SEC.