Кога AI ще започне да изкарва реални приходи за бизнеса?

Този въпрос екипът ни зададе на Георги Малчев, управляващ съдружник Xplora и Xplora Academy и един от лекторите във форума Изкуствен интелект. Дигитализация. Киберсигурност, който Darik Business Review организира през септември.

dbr.bg-image

Георги Малчев има над четвърт век бизнес и маркетинг опит - като основател на компании, като мениджър и директор, като член на съвета на директорите. В момента е управляващ съдружник в агенцията за интегриран дигитален маркетинг xplora.bg.

Клиенти на Xplora за целия си дигитален маркетинг са над 120 водещи български и мултинационални компании, от бързооборотни стоки през индустриални продукти до финансови услуги.

Услугите покриват от стратегия, през планиране и управление на рекламни кампании в Google, Meta, Linkedin, Youtube и други, до създаване на уникално съдържание.

Преподава маркетинг, комуникации и реклама в Нов български университет, както и дигитален маркетинг в eMBA програмата на AUBG, както и на магистри дигитален маркетинг в УНСС и МВБУ.

Георги води и Linkedin Newsletter на тема маркетинг, в който представя ключови маркетинг, но подценени или не толкова популярни, концепции и подходи с много разбираеми примери и следващи стъпки за прилагане.

Вижте какво коментира той в аванс преди събитието по темата Изкуствен интелект пред екипа на Darik Business Review:

Кога AI ще започне да изкарва реални приходи за бизнеса? 

За мен AI в момента е все още на фаза Explore, а не на фаза Exploit, ако използваме двете основни фази, представени в The Invincible Company - надградена версия на модела за Business Model Canvas на Александър Остервалдер.

Затова и при дадени компании се виждат “залитания”, а други изчакват да има готови продукти за купуване и внедряване. Бих сравнил с имейл услугите и създаването на сайтове - и двете са добри метафори, макар с AI промяната, която ще се случи, да е много по-всеобхватна.

Както и че в момента всички ние ползваме предимствата на AI, имаме минимално количество спам в мейлите и чат платформите, и можем да създаваме и споделяме съдържание в социалните мрежи, което се дистрибутира до хиляди хора.

Ако говорим за ефектите от масово използване на AI, в обученията, които водя, а и в консултациите, които провеждаме - ползвам ясен модел. Той включва две опции, като първо ниво в опциите за по-голяма печалба - повече продажби или по-висока продуктивност.

По отношение на AI, повечето компании в момента са на фазата на по-голямата продуктивност. Това включва отговаряне на имейл, записки от срещи и т.н.

Има и компании, които отдавна използват активно AI, защото имат нужните масиви от данни и са обучили свои AI агенти. Има и компании, които “демократизират” използването на AI.

Лично аз много харесвам факта, че в България има компания, като Releva, която използва AI, за да помага на стотици онлайн магазини да оптимизират маржовете и да увеличават продажбите си.

Има и компании, които активно инвестират в AI като начини да имат, ако не са - то в бъдеще, увеличени продажби. Това става, като се навлиза на нови пазари или се завзема повече дял.

Давам пример и при нас - за дадени запитвания, които получаваме, моделът на персонализирани услуги е прекалено скъп и бизнесът на тези компании не може да ги ползва трайно. Но като еднократна услуга под формата на стратегия и обучение и последващо използване на AI - определено има смисъл.

Така че така добавяме както нови клиенти, така и нови услуги. В момента към всичките ни майсторски класове добавихме и детайлни примери как може да се използват AI платформите. Очаквам съвсем скоро да имаме и такава услуга - настройване на AI агенти на база на изготвена от нас маркетинг или комуникационна стратегия.

Инвестират ли достатъчно бързо и активно българските компании в тази технология?

Със сигурност компаниите с големи масиви данни или голям документооборот го правят. При първите - защото така превръщат тези данни в свое уникално конкурентно предимство. При вторите - защото правят големи икономии както от автоматизации, така и от спад в текучество за “ботски” дейности.

Но има много какво да се желае и според мен ще преминем през фаза на “дейтификация”. Все още много компании нямат достатъчно от своите знания и процеси в дигитална форма и то кодирани по правилния начин.

Миналата година водих обучение на customer care екипа на една от топ 20 български компании и основна тема беше как да се събират контекстуални данни с цел оптимално използване на AI.

Ако реферирам към моята област маркетинга, дейтификацията би включвала директории с ясна информация за отделните кампании. Доколко са били успешни. Акуратна документация за тези кампании. Финални и актуални медийни бюджети и т.н. Като например, че е пусната дадена last minute оферта. Или че 25% от поръчките са дошли след това от реактивиране през мейл на лоялни клиенти.

В подкаста Xplore Marketing имаме епизод, в който говорим за това как още преди сегашния бум на AI компании с ритейл дейност извличат големи ползи именно от това, че имат правилните данни, които да бъдат подадени на AI.

Какво означава правилните данни? Те трябва да са актуални, акуратни и адекватни. Защото, освен че AI има още много да се обучава в редица вертикали, липсва и контекст за тези данни много често.

Мога да дам десетки примери за кампании, в които не е имало ясни маркетинг цели, не е отчетено нивото на активност на конкурентите, кога сайтът не е работил или е имало stock-out и т..н. Ако захраните AI с грешните данни … нищо добро няма да се случи.

Накрая пак ще разчитате на субективния опит и преценка, с плюсовете и минусите, на човек с 10 години опит, но който не може да обхване всички параметри и източници на данни. Особено в този динамичен свят, в който всичко е на един клик разстояние. 

Доколко промени маркетинга и рекламата изкуственият интелект?

Тотално. Връщайки се назад - маркетингът винаги е бил предположения за пазари, нужди, потребители, мотиватори и поведение. И тези предположения са се управлявали чрез извадки и предположения от маркетинг експерти.

Дигиталната ера с множеството профилирани потребители чрез социалните мрежи, регистрации в сайтове и бисквитки - създаде популация, която включва почти всички таргет потребители. Или поне - толкова големи извадки, че маркетинг предположенията рязко намаляха.

Всъщност, изкуственият интелект налага все повече нуждата от добри маркетинг експерти - които знаят какво да гледат, какво да тестват, какво да скалират. AI няма идея, че бизнесът ви има наистина отличен продукт.

Или че имате 100 много доволни потребители, които ще ви оставят детайлно и истинско ревю - какво, как и защо са харесали, а не “препоръчвам”, което не носи никаква стойност на никого.

Или че бизнесът ви има нужда от успешна история за продажби, за да подобри доставните си условия, или за да бъде допуснат да продава в дадена търговска верига.

В лекциите ми в Xplora Academy имам любим пример - за италиански сайт за продажба на бельо, преди години. Бяха обявили, че след като са започнали да използват AI за рекламите си, са променили много неща. Бяха открили, че хората пазаруват 24/7. Че крийтивите на дадена кампания се изчерпват.

Не е ясно защо им е трябвал AI за тези прозрения, но той им беше казал, че много повече се харесват рекламите с моделка, която е със съответно бельо, отколкото само снимки на бельото.

Е, отне им 3 месеца обратно да оправят визиите отново да не са само с моделки - защото AI тогава нямаше достатъчни масиви данни и обучени алгоритми кои потребители на каква фаза какво съдържание търсят.

В момента е напълно различно - всички платформи дават не просто опция за таргетиране, а за настройване на цели и фунии с все по-голяма автоматизация според целите на кампанията и зрелостта на дигиталното й присъствие.

Затова и в екипа в агенцията имаме 20 души, които планират и управляват рекламата на стратегическо и на тактическо ниво в различните рекламни екосистеми.

Можете ли да посочите най-успешния пример за внедряване на AI в бизнеса, според вас?

Сещам за за няколко успешни примера. Ако говорим на ниво комуникационен маркетинг - мога да посоча компании, които се налага да генерират съдържание в огромен мащаб. Те имат вече готови промтове за различните AI инструменти за визуално и текстово съдържание. 

Ако говорим на ниво стратегически маркетинг, т.е. проучване на реалните пазарни нужди и предлагане на търсено от потребителите решение, по възможно най-печелившия за една компания начин - то бих посочил големите дигитални платформи. Като социални мрежи и онлайн търговци. Няма как човек да осмисли, опише, отчете и персонализира до такива нива.

Форумът Изкуствен интелект. Дигитализация. Киберсигурност ще се проведе на 18 септември с начален час 09.30. Мястото е Planet Schwarz. 

Повече информация за събитието ще откриете тук, както и в социалните ни канали във Facebook и LinkedIn. Входът е свободен и не се изисква регистрация.

Изкуствен интелект. Дигитализация. Киберсигурност ще се проведе с подкрепата на Летище София, ОББ, Булстрад Виена Иншурънс Груп, Paysera и AIBEST.