Един от най-големите акционери в щатската JetBlue Airways Corp. не е институционален инвеститор, а човек, който се опитва да печели милиони от капиталовите пазари. 

Владимир Галкин е изпълнителен директор на базирана в Маями платформа за продажба на електроника. В последните години той изгради позиция от 8.1% в губещата пари авиокомпания. 

„Инвестициите ми в публични компании са моето странично хоби“, казва 45-годишният Галкин. Делът му днес се оценява на 132 млн. долара и се нарежда след тези на най-големите компании за управление на активи - BlackRock Inc. и Vanguard Group. 

Галкин вече притежава дял от компанията почти колкото известния инвеститор Карл Айкън, въпреки че общите вложения на последния са доста по-големи. 

Не е обичайно един индивидуален инвеститор да се концентрира толкова много върху една публична компания. Според Галкин, големият му залог в авиокомпанията идва от факта, че тя е привлякла такива известни имена, като Айкън, който наскоро обяви, че позицията му е нараснала до 9.9%. 

Въпреки че никога не е обсъждал с Айкън вложението им в JetBlue, Галкин е на мнение, че винаги се справял добре, когато е следвал инвестициите на известните инвеститори. 

През февруари Айкън получи две места в Борда на директорите на JetBlue, но той отказва да обсъжда точно определени инвеститори в компанията. От своя страна обаче, от авиокомпанията признават, че двама нейни ръководители са се срещали с Галкин. 

Той е роден в Москва и се мести с майка си и сестра си в САЩ, когато децата са на 15-годишна възраст. Започва да продава компютри в Русия през 2017 г. чрез компанията си HUBX. 

Въпреки че е неизвестен за Уолстрийт, той живее в Маями и продължава да работи от офиса на компанията си, която генерира около 400 млн. долара годишни приходи, според съдружника му Дерек Уол. 

Галкин казва, че заедно със съпругата си купуват акции на GameStop Corp., след като следват стъпките на друг известен инвеститори – Райън Коен. 

Двамата са съседи във Флорида, но никога не са обсъждали вложенията си. Галкин започва да купува акции на GameStop Corp., след като става ясно, че Коен е изградил сериозна позиция в компанията. 

Днес Галкин не притежава инвестиция в GameStop Corp. и отказва да обяви колко е спечелил от този залог, но допълва, че в даден момент 80% от богатството му е съставлявано от акции на компанията. 

През януари 2024 г. Галкин стартира с покупки на акции на Jet Blue на около 5 долара за брой, след като през 2021 г. те преминават границата от 20 долара.

По същото време главният изпълнителен директор на компанията обяви плановете си да се оттегли, а правосъдното министерство и Федералния съд блокираха планираното сливане с друга нискобюджетна авиокомпания - Spirit Airlines Inc. 

Всичко това подтикна инвеститорите да заемат къси позиции (заемащи акции на дадена компания с цел цената им да падне и да могат да ги купят на по-ниска цена, печелейки от разликата), които са около 20% от свободно търгуваните акции. Месец по-късно Айкън обяви, че вече притежава близо 10% от капитала на авиокомпанията. 

JetBlue не е отчитала годишна печалба от 2020 г. насам. Това обаче не притеснява Галкин, който има цел да увеличи своя дял до 9.9 на сто и обяви, че към днешна дата продължава да купува акции от компанията. 

Неговото желание не е да се превърне в директор или член на борда на директорите на авиокомпанията, въпреки че вече се е срещал с ръководството й. Основната цел пред Галкин е да увеличи позицията си, която в бъдеще да поскъпне. 

Новият главен изпълнителен директор на авиокомпанията обяви планове за съкращаване на разходите с цел Jet Blue да излезе на печалба, като основната цел е да се обслужват клиентите от Ню Йорк, Ню Ингланд, Флорида и Руерто Рико, което беше успешно за компанията в миналото. 

Той вече съкрати 50 от маршрутите, до които компанията летеше, като по този начин 15 града отпаднаха от мрежата на JetBlue. Едновременно с намаляването на разходите, авиокомпанията планира да инвестира 3 млрд. долара в покупката на нови самолети до 2030 г. 

Според Галкин, това, което може да повиши инвеститорското доверие в компанията, е увеличен дял на притежаваните акции от страна на борда на директорите. Без да се смята Айкън, настоящият борд притежава едва 1.4% от капитала на компанията. 

Той казва, че не планира да продава акциите си в близкото бъдеще. „Пътувал съм доста по света за удоволствие или по работа. Не знам много за управлението на авиокомпания, но разбирам доста от пътувания“, допълва инвеститорът.