Централната банка на Либия обяви, че спира временно всичко свои дейности, след като високопоставен служител на финансовата институция е бил отвлечен в Триполи.

Банката осъди отвличането на директора на отдела по информационни технологии Мусааб Муслам.

Муслам е бил отведен от дома си в неделя сутринта, а други служители на банката също са били заплашени с отвличане. От централната банка обявиха, че дейността ѝ няма да бъде подновена, докато Муслам не бъде освободен.

Централната банка, която е независима, но е собственост на либийската държава, е единственият международно признат депозитар за петролните приходи на Либия, които са жизненоважни за страната, която от години е разкъсвана между две правителства в Триполи и Бенгази.

Мусам бе отвлечен седмица, след като централната банка беше обсадена от въоръжени мъже, информира AFP. Местни медии твърдят, че обсадата е била с цел принудителната оставка на управителя на банката Седик ал-Кебир.

Кебир, който заема длъжността от 2012 г., беше обект на критики относно начина, по който управлява петролните ресурси и държавния бюджет.

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. страната страда от хронична несигурност.

Тя беше разделена от борба за власт и в момента има две правителства – признато от ООН в Триполи и друго в източната част на страната, подкрепено от либийския генерал Халифа Хафтар.