Броят на супер богатите хора по света се е увеличил с 46 000 през миналата година до рекордните 218 200, след като те са се облагодетелствали по време на възстановяването от пандемията.

Броят на хората с активи за над 50 млн. долара е скочил през 2021 г., след като супербогатите са се облагодетелствали от нарасналите цени на имотите и на акциите, се казва в най-новия доклад на швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse. Броят на хората със състояние от над 50 млн. долара по света се е увеличил с над 50% през последните две години.

Огромното увеличение на богатството на най-богатите 0.00004% от световното население идва на фона на проблемите на милиарди хора с ниски и средни доходи с повишаващите се цени на хранителните и енергийните продукти.

“Силното повишение на финансовите активи е довело до увеличение на неравенството през 2021 г.,” се посочва в доклада. “Повишението на неравенството вероятно се дължи на скока в стойността на финансовите активи по време на пандемията от COVID-19.”

“По наши оценки богатството на домакинствата достига 463.6 трлн. долара в края на 2021 г., което представлява увеличение от 41.4 трлн. долара (9.8%),” се казва в доклада. “Богатството на човек бележи ръст от 6 800 долара (8.4%) през годината и достига 87 489 долара, или близо три пъти повече, в сравнение с нивата, отчетени в началото на века.”

Според Антъни Шоръкс, преподавател по икономика и автор на доклада, през миналата година имало “почти експлозия на богатството. Вероятно по-голяма от която и друга година, за която се е водила подобна статистика”.

Увеличението на богатството обаче не е разпределено справедливо. Най-богатият 1% от световното население е увеличил дела си от общото богатство във втора поредна година, като той достига 46%, в сравнение с 44% през 2020 г.

Броят на милионерите в щатски долари нараства с 5.2 милиона през 2021 г. до 62.5 милиона. Според Шоръкс, броят на милионерите вече е толкова голям, че това се превръща във “все по-неуместна мярка за богатство”.

Над една трета от милиардерите живеят в САЩ, която е дом на 24.5 милиона души със седемцифрено състояние, или 39% от всички милионери по света.

Броят на милионерите в САЩ се е увеличил с 2.5 милиона, или близо половината от новите милионери по света. “Това е най-голямото увеличение в броя на милионерите, в която и да е страна, в която и да е година от началото на века,” се посочва в доклада.

Китай се нарежда на второто място с 10% от милионерите в световен мащаб, изпреварвайки Япония (5.4%), Великобритания (4.6%) и Франция (4.5%).

Швейцария за пореден път е определена като най-богатата държава по отношение на показателя осреднено средно богатство на човек със 700 000 долара, изпреварвайки САЩ (579 000 долара). Осредненото богатство е сумата, получена чрез разделяне на общото съвкупно богатство на броя на възрастните.

Неравенството в тези държави обаче е ясно изразено при показателя средно богатство, при който населението се разделя на две равни групи: половината възрастни имат богатство над средното, а другата половина под него. Тук Швейцария пада до шестото място със средно богатство от 168 000 долара, а САЩ отстъпва до 18-о място с 93 000 долара. Австралия оглавява подреждането с 274 000 долара.