На фона на нарастването на инцидентите, причинени от турбуленция по време на полет – самолет се отклони заради ранени хора на борда.

Полет 8210 на EasyJet от Корфу до лондонското летище Гетуик на 19 август беше принуден да се отклони към Рим, когато турбуленция над италианското въздушно пространство рани двама членове на екипажа.

Друг самолет беше изпратен да прибере бедстващите пътници, които пристигнаха в Обединеното кралство в същия ден, съобщава CNN.

Смята се, че знаците за поставяне на предпазните колани са били включени, когато самолетът е попаднал в турбуленция, заради което няма пострадали пътници.

Говорител на EasyJet посочи: „Полет EZY8120 от Корфу до Гетуик на 19 август претърпя турбуленция, която доведе до нараняване на двама членове на кабинния екипаж. В резултат на това капитанът взе решение да се отклони към Рим, където те бяха посрещнати от медицински служби".

„Безопасността и благосъстоянието на нашите клиенти и екипаж е най-високият приоритет на easyJet и пилотите ни са обучени да контролират случаи на турбуленция. Полетът кацна нормално в Рим, където пътниците продължиха към Лондон с друг самолет“, според авиокомпанията.

Говорителят отказа да съобщи дали ранените членове на екипажа са успели да се върнат на Гетуик заедно с пътниците.

От Националната агенция за авиационна безопасност на Италия - Agenzia Nazionale per la Sicurezza del Volo, уточниха, че полетът е попаднал на турбуленцията, когато е навлязъл в италианското въздушно пространство.

„Като се имат предвид вида и тежестта на получените наранявания, ANSV нареди инцидентът да се разследва“, гласи още съобщението.

Южна Италия беше засегната от бурно време тази седмица. Часове преди самолетът да се отклони, яхта потъна край Сицилия, след като се смята, че я е ударила водна струя – нещо като торнадо. Шестима пътници все още са в неизвестност.

Според данни от уебсайта за проследяване на полети Flight Radar 24, самолетът е на летище Фиумичино в Рим и все още не е влязъл отново в експлоатация.

При произшествия без фатален изход турбуленцията е водещата причина за наранявания на стюардеси и пътници, според Федералната авиационна администрация на САЩ. Тя струва на американските авиокомпании до 500 млн. долара годишно.

Климатичната криза влошава турбуленцията

Турбуленцията вероятно ще се влоши с напредването на климатичната криза, предупреждават експерти. Тази година тя причини наранявания и дори смърт на пътници.

През юли 30 човека бяха ранени по време на турбуленция на борда на полет на Air Europa от Мадрид до Монтевидео в Уругвай.

Британец загина, а над 70 пътници бяха ранени през май, когато полет на Singapore Airlines от Лондон до Сингапур попадна в силна турбуленция. Той направи аварийно кацане в Банкок.

Експертите посочват, че най-добрият начин да избегнете нараняване по време на турбуленция е като държите колана си закопчан през цялото време – нещо, което пътниците на полет 8210 на EasyJet са направили.