Следващият път, в който имате нужда от извинение, за да се отправите на плажна ваканция, не забравяйте, че самият престой около водата е полезен за вас – и това е научно доказано.

Според Journal of Environmental Psychology, самото гледане на водно тяло може да ни накара да се почувстваме по-спокойни и да понижи сърдечната честота и кръвното ни налягане.

И докато почти всяко водно тяло има силата да успокои ума ви, защо да не посетите някои от най-чистите плажове на Земята по време на следващата ви ваканция?

Къде се намират най-чистите плажове на планетата?

Най-лесният начин да ги откриете е да разгледате всички плажни ивици със сертификат Син флаг - обозначение, присъждано на плажове, яхтени пристанища и туристически кораби, които отговарят на строги екологични и образователни изисквания, както и на такива за безопасност и достъпност.

Въпреки че плажове със Син флаг има почти навсякъде по света, Испания е дом на най-много от тях - цели 748 места, от които 639 плажни ивици.

Такива са естествените басейни на Ел Калетон на остров Тенерифе и лава плаж, обграден от масивни скали, създаващи впечатляващ фон за снимките ви в Instagram.

Плажът Кортадура в древния пристанищен град Кадис пък е съставен от меки златисти пясъчни дюни. Тук семействата ще намерят изобилие от удобства, включително бани, душове и концесионни щандове за един изпълнен със забавления ден.

На остров Майорка пътешествениците ще открият Cala de Sant Vicenç - плаж, състоящ се от три по-малки залива, позволяващ на всеки да намери малко мир и спокойствие, докато плува в лазурните води.

В Барселона пътниците могат да посетят Sant Sebastià - един от най-старите и „най-традиционни плажове“ в града, според туристическата страница на каталунската столица. Той е сред първите по крайбрежието, предлагащ удобства за къпане, а сега е дом на много хотели и ресторанти.

На това е само една малка капка от всички испански плажове със син флаг. Можете да ги откриете на spain.info, за да започнете да планирате следващата си релаксираща крайбрежна почивка възможно най-скоро.