Шефът ви изпраща ли ви текстови съобщения през уикенда? Или служебни имейли много след като сте си тръгнали от работа?

Служителите в Австралия вече може да игнорират тези и други вмешателства в домашния живот благодарение на нов закон, който има за цел да ограничи прокрадването на служебни имейли и обаждания в личния живот на хората.

Новото правило, което влезе в сила от днес, означава, че в повечето случаи служителите не могат да бъдат наказвани за това, че са отказали да четат или отговарят на установени от техните работодатели контакти извън работно време.

Поддръжници на промяна казват, че законът предоставя на служителите увереността да се противопоставят на навлизането в личния им живот на имейли, текстови съобщения и обаждания – тенденция, която се ускори след като пандемията от COVID-19 разбърка разделението между дома и работата.

"Преди дигиталните технологии нямаше вмешателства. Хората се прибираха у дома след края на смяната си и с тях нямаше контакт, докато не се върнат на работа на следващия ден," казва пред Reuters Джон Хопкинс, доцент в Технологичния унивeрситет Суинбърн.

"Нормата в световен мащаб в момента е да получавате имейли, SMS-и е телефонни обаждания извън работно време, дори и когато сте на почивка."

Австралийците са полагали средно по 281 часа неплатен извънреден труд през 2023 г., сочи проучване на Australia Institute, което оценява паричната стойност на този труд на 130 млрд. австралийски долара (88 млрд. долара).

Промените добавят Австралия към група от около 20 държави, най-вече в Европа и Латинска Америка, които имат сходни закони.

Пионерът в тази сфера, Франция, въведе сходни правила през 2017 г., а година по-късно глоби компанията за борба с вредителите Rentokil Initial с 60 000 евро за това, че изисква от служителите постоянно да следят телефоните си.

Рейчън Абделнур, която работи в рекламната сфера, казва пред Reuters, че промените ще й помогнат да се „изключва“ от работата в индустрия, в която клиентите често са с различно работно време от нейното.

"Мисля, че е наистина важно да има такива закони. Прекарваме прекалено много време свързани с нашите телефони и имейли и мисля, че досега бе трудно човек да се изключи от работата."

Кога служителите могат да отказват?

Правилото все още позволява на работодателите да се свързват със своите служители, за да се погрижат за извънредни случаи и при длъжностите с ненормирано работно време, които могат да откажат да отговорят само, ако имат основателна причина за това.

Това ще се определя от Комисията за справедлива работа (FWC) на Австралия, която трябва да вземе предвид длъжността на служителя, личните обстоятелства и как и кога е бил осъществен контактът с него.

Тя разполага с правомощията да издава заповеди за прекратяване на противоправните действия, а неспазването им може да бъде последвано от глоби в размер на до 19 000 австралийски долара за служители и до 94 000 австралийски долара за компании.

Според работодателската организация Australian Industry Group обаче, неяснотата относно това как ще се прилага правилото ще създаде объркване сред шефове и служители. Работата ще стане не толкова гъвкава, а по този начин ще бъде забавена икономиката, казват още от организацията.

Мишел О‘Нийл, президент на Австралийския съвет на трудовите синдикати, казва, че предупреждението, което е включено в закона, няма да пречи на основателните молби към служителите. То обаче ще направи така че служителите да не плащат цената за лошото планиране от страна на мениджмънта на компанията, казва тя.

О‘Нийл дава пример със служител, който е приключил работната си смята в 12 часа през нощта, но е получил съобщение 4 часа по-късно, че трябва да се върне на работа до 6 часа сутринта.

"В днешно време е толкова лесно да се установи връзка със служителите, вече не се прилага здравият разум," казва тя.

"Смятаме, че това ще накара шефовете да спрат и да се замислят дали наистина трябва да изпратят този текст или имейл."