Uber получи най-голямата глоба в своята история, след като холандският орган за защита на данните (DPA) санкционира компанията за споделено пътуване с 290 милиона евро, съобщава Engadget. 

Регулаторният орган обяви, че е наложил глобата в отговор на това, че Uber е прехвърлила личните данни на европейските си шофьори в Съединените щати, без да защити правилно информацията. Оплакването идва от Франция, но случаят е преместен в Нидерландия, където се намира централата на Uber за Европейския съюз.

Холандската агенция за защита на личните данни е установила, че Uber е взимала данни за акаунти, таксиметрови лицензи, данни за местоположение, снимки, данни за плащане, документи за самоличност и др. от европейски шофьори и ги е прехвърляла на сървъри в централата си в САЩ в продължение на повече от две години. 

През този период Uber не използвала никакви специализирани инструменти за прехвърляне - решение, което, според DPA, не предоставя достатъчна защита. 

"В Европа GDPR защитава основните права на хората, като изисква от бизнеса и правителствата да обработват личните данни с необходимото внимание“, каза в изявление председателят на холандската DPA Алейд Волфсен. 

„Uber не е изпълнила изискванията на GDPR, за да гарантира нивото на защита на данните по отношение на трансферите към САЩ. Това е много сериозно нарушение“, каза още той.

Холандската DPA е глобявала Uber два пъти преди, като първия път ѝ наложи глоба от 600 000 евро през 2018 г., след като компанията не съобщи навреме за нарушение на данните, настъпило две години по-рано.

През 2023 г. DPA глоби Uber с 10 милиона евро за това, че не е описала напълно своите периоди на записване на данни по отношение на информацията за европейските ѝ шофьори. 

Uber възразяват срещу последната глоба от 290 милиона евро и са категорични, че ще я обжалват.