Американският борсов оператор Nasdaq чака одобрение от регулаторите, за да пусне за търговия опции върху биткойн индекси, предава Reuters. 

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ все още не е одобрила опции, базирани на борсово търгуваните фондове (ETF), обвързани със спот цените на биткойн, които направиха своя дебют през януари.

Предложените опции за индексиране са финансови деривати, предлагащи бърз и евтин начин за увеличаване на експозицията към биткойн. Те ще дадат на институционалните инвеститори и търговците алтернативен начин да хеджират своите инвестиции в най-голямата криптовалута в света.

"Важно е опциите за биткойн да са достъпни за този клас активи, за да бъде напълно нормализиран. Липсва ни част от картината на ликвидността, която биха предоставили опциите върху ETF.“, каза Мат Хоуган, главен инвестиционен директор на Bitwise, един от мениджърите на активи, които пуснаха биткойн ETF-и на пазара тази година. 

Опциите са деривати, които дават на притежателя правото да купи или продаде актив, например акции или друг борсово търгуван продукт, на предварително определена цена до определена дата. Те предлагат на търговците евтин начин да увеличат покупателната си способност, докато институционалните инвеститори ги използват за хеджиране на риска.

Борсите започнаха да кандидатстват за спот биткойн ETF опции веднага след като стана ясно, че Комисията по ценните книжа ще одобри основните борсово търгувани фондове през януари.