Инфлуенсъри, риалити звезди и телевизионни личности бяха сред гостите на сватбената церемония, в която след тридневни празненства най-голямото дете на норвежкия крал - принцеса Марта Луиза, се омъжи за самопровъзгласил се американски шаман.

52-годишната Марта Луиз и 49-годишният Дурек Верет, който твърди, че е шесто поколение шаман от Калифорния, сключиха брак в живописния малък град Гайрангер - една от големите туристически атракции на Норвегия, разположен на фиорд с невероятни гледки.

След тържествата, продължили три дни, същинската сватбена церемония се състоя в голяма бяла шатра, разположена на тучна морава. Норвежки и американски артисти са забавлявали гостите, заедно с госпъл хор и певица, представляваща местното племе саами.

Двойката е продала правата върху сватбената снимка на британското списание за знаменитости Hello!, d филмовите права - на Netflix, съобщава CNN.

Сделките предизвикаха протести от страна на норвежките медии, които твърдят, че споразумението противоречи на местните практики. Двойката често се нахвърляше върху пресата, докато се рекламираше в социалните медии.

87-годишният крал Харалд, който беше с разклатено здраве през последните няколко години, присъства на сватбата на дъщеря си заедно с кралица Соня и други членове на норвежкия кралски двор.

Престолонаследникът Виктория и съпругът й принц Даниел, заедно с брат й принц Карл Филип и съпругата му принцеса София, също бяха сред гостите. На церемонията нямаше други европейски кралски особи.

Сватбата идва на фона на широко разпространени критики към действията на двойката и намаляваща подкрепа за норвежките кралски особи, измъчвани от негативни новини за непокорен член на семейството, изправен пред обвинения в домашно насилие.

Марта Луиз и Верет влязоха в новините с алтернативните си вярвания. Тя е четвърта по ред в линията за наследяване на норвежкия трон, но през 2022 г. каза, че вече няма да представлява официално кралското семейство.

Принцесата, която все пак запази титлата си, твърди, че може да говори с ангели, докато Верет посочва, че общува с широк спектър от духове и има медальон, който помага да се предотвратят магии и да се лекуват болести.

Те се сгодиха през 2022 г. След брака им Верет няма да получи кралска титла или да поеме официални задължения. В сделка от 2019 г. двамата се съгласиха да не използват връзката на Марта Луиз с кралското семейство или титлата й за комерсиални цели.

Но по-рано тази година двойката пусна марка джин с титлата на принцесата, която се появи на пазара навреме за сватбата, нарушавайки директивата на крал Харалд, че тя не трябва да печели от кралския си статус. В крайна сметка, етикетът беше променен.

Марта Луиз има три деца от предишния си брак с писателя и драматург Ари Бен, с когото се разведе през 2017 г. след 14 години брак.