Коледа ще започне следващия месец във Венецуела, постанови авторитарният лидер Николас Мадуро – въпреки че изглежда, че хиляди венецуелци ще прекарат празниците зад решетките на фона на репресиите на неговото правителство срещу политическите вълнения.

„Септември мирише на Коледа!“ Това Мадуро каза в седмичното си телевизионно шоу в понеделник за видимо удоволствие на публиката.

„Тази година и за да почета всички вас, за да ви благодаря, ще обявя началото на Коледа на 1 октомври. Коледа пристигна за всички в мир, радост и сигурност!“ каза той, цитиран от CNN.

Указът на Мадуро - който не е първият по рода си, но е най-ранният – идва, докато Венецуела се бори с последиците от президентските избори през юли, на които той се бори за трети мандат, въпреки глобалния скептицизъм и недоволството от страна на опозиционното движение в страната.

Само няколко часа преди изявлението на Мадуро венецуелските власти публикуваха заповед за арест на главния му съперник - опозиционния лидер Едмундо Гонзалес, обвинявайки го в „престъпления, свързани с тероризма“.

Гонзалес не е отговорил на три призовки във връзка с разследване на опозиционен уебсайт, публикувал резултати от оспорваното гласуване, съобщиха от прокуратурата на Венецуела.

Мадуро е под натиск у дома и в чужбина, откакто обяви победата си. Опозиционната коалиция, подкрепяща Гонзалес, настоява, че президентският вот е бил откраднат, публикувайки онлайн отчети за гласуването, които, според експерти, показват, че Мадуро, всъщност, е загубил със значителна разлика.

Правителствата на САЩ и други съседни държави поискаха венецуелските власти да разкрият подробни данни от вота, за да проверят резултата. Американските власти тази седмица обявиха конфискуването на венецуелски самолет, използван от Мадуро за международни пътувания.

Протестите срещу вота по улиците на Венецуела бяха жестоко потушени. Около 2400 души са арестувани, а много други вече бягат от страната. Някои се крият в домовете си, казвайки пред CNN, че се страхуват да стъпят навън поради сплашване от поддръжници на правителството.

Мадуро, въпреки проявата на радостта си в понеделник, беше в челните редици на репресиите, като нареди откриването на два нови затвора за задържани протестиращи и открито призова всички по улиците да бъдат хвърлени зад решетките.

Той също така одобри това, което неофициално се нарича "Операция Чук-чук" - игра на думи с името на популярна венецуелска коледна песен, преработена, за да предизвика звука на правителствените служби за сигурност, чукащи на вратите на критиците.

„Чук-чук! Не плачи… Отиваш в Токорон (затвор, бел. ред.)“, извика Мадуро на митинг миналия месец.

Това не е първият път, в който Мадуро удължава официалния национален период на празнуване на Коледа, който във Венецуела често е придружен от допълнителни бонуси за държавните служители и по-пищни подаръци под формата на дарения от правителството.

Миналата година той нареди Коледа да започне на 1 ноември, като по-късно изрази съжаление, че не я е обявил по-рано. През 2021 г., когато страната беше растърсена от пандемията COVID-19 и последвалите локдауни, Мадуро постанови Коледа да започне на 4 октомври като тактика за стимулиране на икономиката.

Организацията на католическите епископи в страната протестира във вторник срещу едностранното решение за Коледа, като предупреди, че празникът „не трябва да се използва за политически или пропагандни цели“.

„Коледа започва на 25 декември“, се посочва още в изявлението им.