Повечето християни по света празнуват Коледа на 25 декември. Но, като се има предвид, че рождената дата на Исус Христос не е известна със сигурност, защо е избрана именно тази дата?

Има две основни теории за произхода на датата, на която честваме Рождество Христово. Едната е свързана с историята на религията и допуска, че Коледа е изместила един или няколко езически празника. 

Другата теория, която е известна и като "хипотеза на изчислението", предполага, че ранните християни са използвали някаква калкулация, за да стигнат до 25 декември като рожден ден на Исус.

Всъщност, и двете теории може да са верни. Така или иначе, не е ясно точно кога и защо някои християни са започнали да празнуват раждането на Исус на 25 декември.

Според древните исторически извори, в Римската империя на 25 декември се е провеждал фестивал, посветен на бога на слънцето Сол Инвиктус.

Някои изследователи смятат, че с налагането на християнската религия като официално вероизповедания в империята, Коледа просто е заменила стария празник. 

Има и друг езически фестивал, наречен Сатурналии, който също се провеждал в средата на декември в продължение на няколко дни.

Но тази теория има и слаби места. Едно от допусканията е, че християните може да са празнували рождения ден на Исус на 25 декември още преди да бъде създаден празникът на Сол Инвиктус.

Някои историци са на мнение, че празненствата в чест на слънчевия бог едва ли са били толкова масови преди 274 г. след Новата ера, когато император Аврелиан посвещава нов храм на Сол Инвиктус в Рим.

Освен това съществува и въпросът дали празникът е бил достатъчно значим за ранните християни, за да заменят именно него с датата на раждането на Исус Христос. 

25 декември е и дата, свързана със зимното слънцестоене, така че връзката ѝ с бога на Слънцето може би не е съвсем случайна. 

Другата теория, свързана с изчислението на рождената дата на Христос, се основава на идеята, че ранните християни просто са добавили девет месеца към деня, в който се смята, че е бил заченат Божия син.

Някои ранни християни са вярвали, че денят на разпъването на Исус на кръста е настъпил на 25 март и са добавили девет месеца, за да стигнат до 25 декември. В някои предания се говори, че датата на разпъването на Исус е и датата на Непорочното зачатие.

Едно доказателство за тази хипотеза е надпис от трети век върху статуя, който дава изчисления кога трябва да се празнува Великден. В него се отбелязва, че Исус е бил разпнат на 25 март през 29 г.

Проблемът на изчислителната хипотеза е липсата на логично обяснение защо ранните християни биха асоциирали 25 март както с разпятието, така и със зачеването на Исус.

Повечето християни днес вероятно не могат да си представят Коледа да бъде празнувана на друг ден, освен на 25 декември, но не винаги е било така. През първите три века от съществуването на християнството раждането на Исус Христос изобщо не се е празнувало.

Най-значимите празници на християнската религия били Богоявление на 6 януари, което отбелязва пристигането на влъхвите след раждането на Исус, и Великден, който празнува възкресението му. 

Първото официално споменаване на 25 декември като празник в чест на рождения ден на Исус Христос се появява в ранен римски календар от 336 г. сл. Хр.

Библията не споменава точната дата на раждането на Христос, а историята за Рождество Христово в евангелията съдържа противоречиви улики. Например, присъствието на овчари и техните овце подсказват пролетно раждане.

Когато църковните служители установяват датата 25 декември в края на трети век, те вероятно са искали тя да съвпадне със съществуващите езически празници в чест на Сатурн (римския бог на земеделието) и Митра (персийския бог на светлината).

По този начин може би е било по-лесно да се убедят езическите поданици на Рим да приемат християнството като официална религия на империята. 

Празнуването на Коледа се разпространява в западния свят през следващите няколко века, но много християни продължават да гледат на Богоявление и Великден като на по-важни празници в календара.

Някои, включително пуританите от колониална Нова Англия, дори забраняват честването на Коледа, защото гледат на традициите, свързани с нея, като предлагането на подаръци и украсяването на дървета, за символи на езичеството. 

В първите години след създаването на Съединените щати празнуването на Коледа се смятало за британски обичай и като цяло не било много популярно. Едва през 1870 г. Коледа става официален празник, обявен от федералното правителство.