Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа устав, с който се блокира достъпа до социалната медия X, бивша Twitter, за 10 дни след публичен спор с нейния собственик Илон Мъск.

Двамата мъже си разменят нападки, откакто Мадуро бе обявен за победител на оспорваните президентски избори в страната през миналия месец.

Мъск описа лидера на Венецуела като "диктатор" и "клоун", а Мадуро от своя страна обвини Мъск в подбуждане към "омраза, фашизъм и гражданска война".

В последните седмици в страната избухнаха антиправителствени протести заради изборните резултати, а стотици бяха арестувани от силите за сигурност на Венецуела.

Вотът, който се проведе на 28 юли, бе описан от независими наблюдатели като "недемократичен", а от опозицията имат свои доказателства, че нейният кандидат Едмундо Гонзалес е спечелил с голяма разлика.

Мадуро заяви, че Националната избирателна комисия на страната е била обект на "киберпреврат" по време на изборите и обвини Мъск, че е организирал "атака" срещу неговото преизбиране.

От организацията Carter Center, която наблюдаваше изборите по покана на Венецуела, заявиха, че "няма доказателства" за кибератака.

В реч, предавана по националната телевизия вчера, Мадуро заяви, че X ще бъде "извадена от обращение" от държавната агенция, която отговаря за телекомуникациите.

"Илон Мъск е собственик на X и наруши всички правила".

"Той наруши правилата като подбужда към омраза, фашизъм, гражданска война, смърт, сблъсъци на венецуелци и наруши всички венецуелски закони."

В свои постове в X преди президентските избори Мъск изрази подкрепа за основната опозиция, заявявайки, че е "Време народът на Венецуела да има възможност за по-добро бъдеще."

След излизането на резултатите той твърдеше, че е имало "голяма изборна измама от страна на Мадуро" и написа: "Срамота за диктатора Мадуро ".

Той също така сравни интелигентността на Мадуро с тази на магаре и заяви, че на "на хората във Венецуела им е омръзнало от този клоун".

Националната избирателна комисия на Венецуела обяви Мадуро за победител в изборите, но все още не е обявила официалните резултати.

Към призивите на опозицията резултатите да бъдат обявени се присъединиха и правителствата на Бразилия, Колумбия и Мексико.

Правителствата на САЩ, Аржентина, Уругвай и Еквадор припознаха Гонзалес като победител от вота.

В своята оценка от Carter Center казват, че изборите "не отговарят на международните стандарти за почтеност и не могат да се считат за демократични".

Върховният съд на Венецуела свика представители на всички партии да предоставят своите резултати от изборите до днес.

Мадуро заяви, че ще присъства в съда, но Гонзалес каза, че неговото присъствие ще го направи "тотално уязвим".

"Бих изложил на риск не само моята свобода, но по-важното - и волята на венецуелския народ", заяви той.