Забележителен пиктски пръстен беше открит в Шотландия от любител археолог, след като е прекарал погребан под земята повече от 1000 години.

„Пръстенът с форма на хвърчило с център от гранат или червено стъкло“ е открит от доброволец на мястото на крепост в Бъргхед, в Североизточна Шотландия, според университета в Абърдийн, който ръководи разкопките.

Джон Ралф, бивш инженер и възпитаник на университета, се записва като доброволец за разкопките в Бъргхед, след като се пенсионира.

Ралф, когото университетът описва като „ентусиазиран аматьор“, има много „моменти“ по време на двуседмичните разкопки, а експертите смятат, че „има умение да намира „лъскави камъчета“. Мъжът за трети път участва в разкопки на мястото.

Професорът по археология Гордън Нобъл, който ръководи разкопките, казва за CNN, че намереното от Ралф е „наистина забележително“.

„Джон копаеше и след това дойде и каза: „Вижте какво намерих“. Дори преди консервационната работа можехме да видим, че това е нещо наистина вълнуващо, тъй като - въпреки прекараните повече от хиляда години в земята, можехме да видим отблясъците на граната.“

Пиктите са били древен народ, живял в днешна Източна и Североизточна Шотландия. За тях се знае малко, като са оцелели „само ограничени и спорни документални източници, за да свидетелстват за техния шествековен живот“, според уебсайта на университета в Абърдийн. Всички следи от тях са изчезнали от писмените записи през 9-и век от н.е.

Ноубъл обяснява, че има „много малко пиктски пръстени, откривани някога, като повечето идват от съкровища, които са били умишлено поставени в земята за съхранение". Пръстенът е подложен на анализ в Националния музей на Шотландия.

Ралф, който е израснал в Бъргхед, казва, че е развълнуван, че е помогнал да се разбере пиктското минало на региона.

„Истинска тръпка е да изровиш артефакт със знанието, че вероятно си първият човек, който го вижда от 1000-1500 години насам. Превръща се в истинска игра на отгатване кой го е притежавал, за какво го е използвал и как е бил изгубен.“