Археолози аматьори откриха в Англия един от най-големите римски додекаедри, намирани някога. Все още обаче е мистерия за какво, всъщност, предметът е бил използван.

12-странният обект е един от 33-те, за които е известно, че съществуват в Римска Британия, и един от приблизително 130-те в света.

Смята се за „една от големите енигми на археологията“, според Norton Disney History and Archaeology Group - аматьорска група, базирана в английския регион Линкълншър, където е открита находката през юни.

С размери около 8 сантиметра напречно, додекаедърът е кух и покрит с 12 дупки с различен диаметър.

Предметът на 1700 години ще бъде изложен в Lincoln Museum от 4 май до началото на септември. Експертите обаче все още не са сигурни за какво точно са използвали додекаедъра римляните.

„Той е напълно уникален“, казва Ричард Паркър, секретар на Norton Disney History and Archaeology Group, добавяйки, че подобни предмети никога не са намирани - за разлика от други додекаедри, този не е повреден.

„Нашият е в абсолютно страхотно състояние. Той е неповреден и очевидно е смятан за много ценен от този, който го е направил, и от тези, които са го използвали. Трябва да е имало много важна причина да бъде депозиран в земята по този начин.“

Паркър казва пред CNN, че няма описания на додекаедъра в римската литература и те не са изобразени в мозайки. Има и няколко характеристики, които затрудняват разпознаването на предназначението им.

Всички додекаедри са с различни размери, което означава, че не са били използвани за измерване. Тъй като открият последно е неповреден и без признаци на износване, малко вероятно е да е бил и инструмент, добавя експертът. Групата на Паркър обаче има теория.

„Най-вероятно те са били някакъв религиозен или ритуален предмет. Римляните са били много суеверни хора и обикновено са имали нужда от знаци, които да им позволяват да вземат решения в ежедневието си.“

Индикация в подкрепа на тази идея е, че обектът е открит близо до малка римска фигурка на бог ездач със „силни религиозни връзки“, казва Паркър. Артефактът е открит през 1989 г. от металотърсачи, като фигурката „често се среща в храмове“.

Организацията планира да се върне на мястото на разкопките по-късно тази година, за да проведе допълнителни проучвания, които Паркър се надява да помогнат за установяване на контекста на това как е използвана зоната.

Той е оптимист, че мистерията ще бъде разгадана, тъй като додекаедърът е открит в зона за археологически разкопки, докато „много от тези, намерени преди 200 или 300 години, нямат контекста на мястото, на което са открити“.